Путин: Формат Русија-Индија-Кина има велике перспективе

01-12-2018 11:41:56 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин предложио је на састанку с лидерима Кине и Индије, да редовно одржавају састанке у формату „Русија-Индија-Кина“, пре свега на маргинама великих самита и других међународних догађаја.

Неопходна је координација трију земаља у сфери безбедности и заједничка одбрана принципа праведне конкуренције у светској трговини и финансијама, рекао је Путин.


Руски председник је прво колегама захвалио за подршку иницијативи Русије о одржавању трилатералног састанка.

„Русију, Индију и Кину повезују давни, вековни пријатељски односи, које градимо на принципима добросуседства, равноправности, узајамног поштовања“, рекао је Путин.

Руски председник је подсетио да су прошли пут разговори лидера трију земаља у том формату одржани пре 12 година. „Они су заиста били продуктивни. Један од резултата је и стварање удружења БРИКС“, рекао је он.

„Сматрамо да формат Русија-Индија-Кина има велике перспективе, и сарадња у оквиру тројке може да постане ефикасна допуна сарадњи коју наше земље остварују на билатералној основи и у оквиру БРИКС-а“, рекао је Путин.

Он је нагласио да процеси у Евроазији захтевају ближу координацију три земље, пре свега у сфери безбедности и грађењу конструктивних међународних односа.

„Важно је успоставити заједнички рад на кључним питањима економског дневног реда, укључујући 'Групу двадесет'. Заједно штитити принципе праведне, поштене конкуренције у светској трговини и финансијама, доприносити формирању максимално отвореног система међународних економских односа, ослобођених протекционизма и политички мотивисаних ограничења“, нагласио је Путин.

Индијски лидер Нарендра Моди је подржао Путинов предлог о редовним састанцима. „Сазрела је потреба да се нас тројица чешће састајемо и сарађујемо“, рекао је Моди и додао да у формату Русија-Индија-Кина лидери три земље могу слободно и искрено да разговарају о кључним темама које намећу питања на глобалном нивоу.

Према његовим речима, свет сада преживљава период озбиљних промена и нестабилности.

Моди је споменуо санкције које се примењују изван мандата Уједињених нација и политику протекционизма.

Индијски лидер је нагласио да су Русија, Индија и Кина дужне да раде над четири аспекта: регионалној и глобалној стабилности, економском процвату, размени искуства у областима од узајамног интереса и сарадњи у одговору на нове изазове.

Кинески председник Си Ђинпинг је навео да су Кина, Русија и Индија три велике земље које озбиљно доприносе светском развоју.

„Ми смо, такође, посебно одговорни за будућност региона, света у целини. Сада се свет суочава с новим ризицима и изазовима, због тога заједнички развој, ближа сарадња наше три земље у том развоју, постају све важнији за очување глобалне стабилности и предвидивости“, рекао је Си Ђинпинг.