Русија знала за слање британских стручњака ради обуке украјинских војника који ратују против цивила у Доњецку и Луганску

03-12-2018 07:33:39 | | фото: © РИА Новости / Алекс Макнотон/ vostok.rs |


Амбасада Русије у Лондону реаговала је на медијска писања о тајној операцији Велике Британије у Украјини.

Руска служба Би-Би-Сија је објавила да се извесне групе војника из тајне 77. Бригаде британске војске налазе у Украјини. Према информације телевизије, у овој бригади служи више од хиљаду људи који испуњавају задатке на интернету, врше психолошки утицај и информационе операције.

Руска амбасада је нагласила да Британија шири своје присуство у Украјини уочи председничких избора који треба да се одрже крајем марта наредне године. У дипломатској мисији су саопштили да последице тих корака Лондон треба да оцени.

„У своје време Велика Британија је подржала пуч у Кијеву и долазак на власт такозване ’Владе победника‘ уз кршење уставног уређења у земљи“, наводи се у саопштењу амбасаде.

По мишљењу руских дипломата, ако је информација о тајној британској операцији истинита, то представља „још један елемент британског војног присуства великих размера у Украјини“.

Дипломатска мисија наводи да је Русија знала за слање британских стручњака ради обуке украјинских војника који ратују против цивила у Доњецку и Луганску.

„Испада да се британско присуство проширило за рачун пружања, како пише Би-Би-Си, психолошког утицаја и информационих операција у тој земљи“, изјавио је портпарол амбасаде.

Крајем прошлог месеца министар одбране Велике Британије Гевин Вилијамсон је саопштио о плановима повећања војног присуства у Украјини. Тада је руска амбасада саопштила да је то у супротности са покушајима да се реши украјински конфликт на основу Минских споразума.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут