РТ: Трампова кукњава на „луди“ војни буџет и трка у оружју са Кином и Русијом

03-12-2018 06:34:54 | | фото: ©Reuters / Kevin Lamarque / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Можда мислите да би особа која се хвали о томе колико новца његова политика даје Пентагону била последња која се жали на то. Размислите поново. Доналд Трамп је назвао повећање трошкова одбране "лудилом!"

Према актуелном америчком председнику, земља се оштро окренула према агресивнијој спољној политици. Он је укинуо ограничења у погледу трошкова одбране из времена Обамe, појачавши вишибилионски допринос војном буџету за 2018 и 2019 кроз Конгрес.

Трампова администрација је такође усвојила низ кључних докумената националне безбедности као што су Преглед нуклеарне доктрине и Националну војну стратегију, а у којима се наводи да је конфронтација са Русијом и Кином примарни циљ за америчку војску.

Ипак, постоји и критичар у Белој кући, који очигледно мало размишља о овим достигнућима, а које администрација Трамп представља у свакој прилици. Зове се Доналд Трамп.

Амерички председник је изазваореку твитова на соја саопштења, почевши од описа свог састанка с кинеским председником Кси Ђинпингом на самиту Г20 у Аргентини, назвавши га као "изванредним" и "великим скоком напред", завршивши са "имао визију" да је Ксијем и Путином окончао трку у наоружању.


Међутим, овај твит не изгледа као сигнал да би САД могле смањити своју потрошњу на војску која премашује десет других највећих земаља заједно.

Штета. Само размислите шта би се могло учинити ако би се ресурси ослободили на овај начин. Мексички гранични зид. База на месецу. Национална здравствена заштита и плаћено породиљско одсуство.