Чепурин: Протеривање Срба са севера Косова Београд неће и не сме да допусти

04-12-2018 12:27:14 | | Фото: © РИА Новости/Евгений Биятов/ vostok.rs |


"Таксе које су приштинске власти увеле Србији чине их каубојима који покушавају да наметну своје санкције другима", изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Он је рекао да Србија има право на одговор на ове агресивне мере, али да верује дa ће Србија бити одговорна, те да узвратне мере не морају бити реципрочне.

„Иако је новонастала ситуација поприлично непријатна и за Србију и за поједине произвођаче, не треба очајавати. Кроз неколико месеци све стане на своје место и последице се скоро ни не осете“, истакао је.


„Још једна опасност вреба, а то је протеривање србског становништва са севера Косова, али то Београд неће и не сме да допусти", нагласио је.

Чепурин је такође рекао и да је све више оних земаља које повлаче признање Косова, што говори о томе да је у питању својеврсни тренд који нервира Приштину.

Управо стога, нагласио је, Приштина и хрли са покушајима да се учлани у међународне институције, иако се такви покушаји завршавају катастрофално, као што је то био случај са Интерполом.

"Русија се придржава одређених принципа који се данас испостављају да су једини исправни, а то је резолуција 1244, документ који гарантује територијални интегритет Србије. Русија је спремна да подржава Србију у овом дипломатском маратону. Међутим, све ће у највећој мери зависити од упорности српске дипломатије. Москва неће мењати свој став“, нагласио је Чепурин.