Захарова: Кијев пребацује значајне офанзивне елементе у Донбас

05-12-2018 10:29:31 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Кијев пребацује значајне офанзивне елементе у Донбас, појављују се информације о припреми украјинских оружаних снага за војне акције, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Нажалост, последњих дана све чешће се појављују информације о активним припремама за евентуалне војне акције Оружаних снага Украјине у Донбасу“, саопштила је Захарова на редовном брифингу.

„Под бучном информационом завесом, када кијевски режим покушава да скрене пажљу светске заједнице на сопствену провокацију у Керчком мореузу, коју представља као агресивне акције Русије, у регион се пребацују значајни офанзивни елементи који се размештају дуж читаве контакт-линије“, додала је она.

Захарова је навела да је увођење ванредног стања у Украјини параван иза кога се крију планови за организацију још једне провокације у Донбасу.

„Ратно стање је камуфлажа, параван иза кога режим Порошенка очигледно покушава да прикрије намеру да организује још једну провокацију у Донбасу. При томе претпостављамо да ће се то поново представљати као неки очигледни доказ тзв. ’руске агресије‘“, објаснила је Захарова.

Украјинска војска у супротности са комплексом мера за забрану беспилотних летелица, осим оних који користи посматрачка мисија ОЕБС-а дуж контакт-линије, активно употребљава у Донбасу дронове, међу којима и офанзивне. Директно усвајајући тактику употребљавања дронова од терориста ДАЕШ-а, украјинске безбедносне снаге бацају ручне гранате и мине на цивилне објекте, рекла је Захарова.

„Само у последњих месец дана устаници народних република уништили су девет беспилотних летелица Оружаних снага Украјине. То само по себи говори о обиму њихове употребе од стране Украјине“, додала је она.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут