Москва: „Војска“ коју стварају приштинске власти може довести до најтежих последица

05-12-2018 01:54:42 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Москва сматра да би формирање косовске „војске“ могло довести до озбиљних последица за безбедност Балкана, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Министарство сматра да би „такав корак био директно и најгрубље кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН, која је једини међународни правни акт у области решења ситуације на Косову“.

То је још један дестабилизујући и провокациони корак после увођења такси од сто одсто на робу из Србије и БиХ, саопштило је руско Министарство.

„’Војска‘ коју стварају косовске власти (иначе, супротно одредбама сопственог ’устава‘) може довести до најтежих последица не само за србско становништво у региону, већ и за безбедност балканског региона у целини“, истиче се у саопштењу.

„Резолуција подразумева само распоређивање међународних мултинационалних трупа у региону“, наводи се у саопштењу.

Москва се нада да ће међународне снаге за Косово испунити мандат који им је поверен и у случају појављивања такве структуре одмах предузети мере за његобу неутрализацију и разоружање.

„Спонзори Приштине ЕУ и САД треба да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спречило јачање напетости“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Раније је председник косовског парламента Кадри Весељи саопштио да ће војска самопроглашене републике Косово званично бити основана 14. децембра.