РТ: Русија и ОПЕК спремни да смање производњу нафте упркос притиску САД

06-12-2018 12:24:14 | | фото: © Reuters / Leonhard Foeger/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Очекује се да ће се данас Организација земаља извозника нафте (ОПЕК) и главни произвођачи нафте у Русији договорити о смањењу производње, упркос притиску САД-а на ОПЕК да се смање цене сирове нафте.

Организација која чини 15 земаља произвођача нафте одржаће састанак у Бечу, а потом ће у петак одржати разговоре с партнерима који нису чланови ОПЕК-а.

"Сви ми, укључујући и Русију, сложили смо се да постоји потреба за смањењем", изјавио је новинарима након минисатрског састанка, министар нафте Омана Мохамед бин Хамад ал Румхи.



Додао је да се и даље разговара о тачним количинама. Смањења би у септембру или октобру 2018. требало да буду основни подаци и да трају од јануара до јуна следеће године.

Састанак ОПЕК-а долази у тренутку када је тржиште нафте близу дна због најгорих цена од финансијске кризе 2008. године. Цене нафте су пале за око 30 одсто у посљедња два месеца, а цена марке "Брент" је више од три посто мања на 59,69 долара за барел данас у 10:29. Амерички "Вест Тексас интермедиет" такође је пао три одсто на 51,33 долара.

Саудијска Арабија инсистира на потреби смањења производње од најмање 1,3 милиона барела дневно, или 1,3 одсто глобалне производње. Ријад жели да Москва допринесе са најмање 250,000-300,000 барела дневно, али Русија инсистира да би та количина требало да буде само половина од тога.

ОПЕК и његови партнери су расправљали о идеји смањења производње следеће године тако што су се вратили на производне квоте договорене 2016. године, изјавио је извор у ОПЕК-у за ТАСС. Такав потез би значио смањење производње за више од милион барела дневно.