„Господине Заев, не злоупотребљавајте питање македонског језика, јер то може да вас кошта учлањења у НАТО-у и ЕУ“

10-12-2018 10:29:19 | | фото: © Красимир Каракачанов / БГНЕС, архив/ vostok.rs |


Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов упозорио је македонског премијера Зорана Заева да не злоупотребљава питање македонског језика, јер би то могло да кошта званично Скопље чланства у НАТО-у и ЕУ, преноси скопска телевизија „Телма“.


„Господине Заев, не злоупотребљавајте питање македонског језика, јер то може да вас кошта учлањења у НАТО-у и ЕУ“, написао је Каракачанов на свом профилу на Фејсбуку.

Навео је да македонски језик није признат као званични језик и да не може да се сматра као такав на целој територији Северне Македоније.

„Северна Македонија је географско име које укључује и територију Републике Бугарске“, казао је Каракачанов и додо да у том контексту „Заев сутра може да захтева да се тај бугарски дијалект изучава као официјелни страни језик и у Бугарској, што је недопустиво и провокација“.

Каракачанов је такође критиковао рад македонско-бугарске комисије за историјска питања и истакао да она ради у супротности са историјским чињеницама и бугарским националним интересима.

Иначе, јуче је бугарска министарка спољних послова Екатарина Захариева изјавила да је македонско-бугарска комисија за историјска питања до сада имала три састанка, на којима је македонска страна вршила притисак у вези с одређеним историјским питањима, што је Бугарска одбацила и истакла да грађани треба да буду образовани на истини.

Министарство иностраних послова Македоније осудило је изјаву бугарског министра одбране Красимира Каракачанова, у којој је оспорио постојање македонског језика, оценивши је као могући повод за покретање непријатељског круга уместо пријатељства.

Како преноси МИА, Министарство иностраних послова Македоније је навело да неће одговарати на тај начин, већ да ће наставити да гради добросуседске односе, у складу са споразумом о пријатељству и европским вредностима којима се обе земље руководе.

„Потписали смо споразум о пријатељству и градићемо пријатељство, што значи обострано разумевање, поштовање и бригу за заједничке интересе као суседа“, пише у саопштењу Министарства иностраних послова Македоније , преноси МИА.

Танјуг