Уставни суд Молдавије привремено сменио председника Игора Додона

11-12-2018 09:02:24 | | фото: © РИА Новости / Евгения Новоженина/ vostok.rs |


Уставни суд Молдавије привремено је сменио Игора Додона са места председника државе како би донео законе које он није потписао, преносе РИА Новости.

Како је изјавио председник суда Михаил Поалелунж привремена оставка је оправдана јер је Додон одбио да „изврши уставне обавезе“ и одобри закон који је донео парламент.

„На основу Тачке 91 Устава, председник парламента као вршилац дужности председника потписаће наведени закон“, објаснио је председник Уставног суда.

Како се наводи, одлука је коначна и не право на жалбу.

Председник Молдавије Игор Додон подсећа да ово није прву пут да се доноси оваква одлука против њега.

„Подсећам, у овом случају се ради о неколико закона које ја сматрам антинародним. То је предаја земље бившег републичког стадиона за изградњу америчке амбасаде, закон да 9. мај буде, не само дан победе већ и дан Европе. Трећи закон који нисам потписао се тиче правила рада на телевизији који забрањује транслацију руских вести у Молдавији, информационих програма, као и двојно потчињавање не само председнику, већ и премијер како би се искористило против демонстраната. Са тим законима се категорички не могу сложити, нисам их потписао, навео је он.

Према речима Додона, ово су „последњи издисаји одлазећег парламента, чији мандат је истекао 30. новембра“.

„Избори су 24. фебруара,и сигуран сам да ћемо ми победити и укинути све те законе“, закључио је председник Молдавије.