Москва: Јавност САД треба да размисли о рационалности намере њихових власти да изађу из Споразума о ликвидацији ракета

12-12-2018 05:54:58 | | фото: Артем Коротаев/ТАСС/ vostok.rs |


Москва сматра да су изјаве америчког државног секретара Мајка Помпеа о лету руских стратешких бомбардера у Венецуелу непрофесионалне и апсолутно неприхватљиве, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

"Ми, наравно, схватамо да формат ’твитова‘ обично никога у Сједињеним Америчким Државама не обавезује ни за шта, сваки корисник је слободан да говори онако како жели и сам одлучује да ли прелази границе елементарне пристојности. Међутим, у овом случају се ради о званичнику, па се такво очигледно занемаривање норми дипломатске етике не може сматрати ’пролазном епизодом‘“, истиче се у коментару Министарства.

„Оно што је државни секретар рекао је неприхватљиво, да не говоримо и да је апсолутно непрофесионално“, навело је Министарство.

Министарство спољних послова такође је нагласило да Вашингтон „пре него што почне да пребројава новце у туђем џепу треба да обрати пажњу на то како се троши његов новац“.

„Генерални инспектор америчког Министарства одбране, на пример, више пута је подизао узбуну због расипања милиона долара америчких пореских обвезника, за наводну помоћ Авганистану, који никада нису донели никакво олакшање његовим становницима, па чак нису стигли до одредишта“, објашњава се у саопштењу.

„Америчка јавност такође треба да размисли о рационалности намере њихових власти да изађу из Споразума о ликвидацији ракета, која је покренула нову трку у наоружању. Ако ишта служи нечијим интересима, онда је то само амерички војноиндустријски комплекс, пошто су му обећане нове велике наруџбине. А као резултат тога, Американци ће неизбежно постати мање безбедни“, наглашава Министарство спољних послова.

Министарство спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаса такође је коментарисао реакцију америчког државног секретара на долазак руских војних авиона у Каракас.


„Реакција државног секретара Помпеа на војну сарадњу Русије и Венецуеле не само да је неучтива, већ и цинична. Сједињене Америчке Државе имају најмање 800 војних база (о којима се зна) у 70 земаља. Данас 75 од 107 америчких програма сарадње у области безбедности ради на Латинској Америци“, написао је Ареаса на свом налогу на Твитеру.

​Према речима министра, Вашингтон оспорава право Венецуеле на заштиту у време када председник Доналд Трамп јавно прети војном интервенцијом.

Он је позвао САД да ревидирају огроман војни буџет земље од 674 милијарди долара за 2019. годину.

​„Сигуран сам да 50 милиона сиромашних и породица без приступа лековима у Сједињеним Америчким Државама могу да понуде правичније начине да се ова средства потроше“, закључио је Ареас.

Раније је саопштено да су 10. децембра два стратешка носача-ракета Ту-160 Ваздушно-космичких снага Русије стигла на Међународни аеродром Мајкетија у Венецуели. Осим њих, прелет у Венецуелу извели су и војни транспортни авион Ан-124 и авиони за дуге летове Ил-62.

​Помпео је на свом налогу на Твитеру написао да је руска влада упутила бомбардере „на други крај света“. Према његовим речима, „руски и венецуелански народ то треба да виде онако какво јесте: две корумпиране владе разбацују државна средства и гуше слободу док народ трпи“.