РТ: „Космичка операција“: Руски космонаути узели узорке из мистериозне рупе на Сојузу

12-12-2018 11:45:08 | | фото: © VK / Roscosmos / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Током седмочасовне космичке шетње, руски космонаути су скинули део изолације космичког брода "Сојуз" да би пронашли и узели узорке из мале рупе која је проузроковала цурење ваздуха са Међународне космичке станице у августу.

Руски астронаути Сергеј Прокопјев и Олег Коноњенко су извршили једнократну седмочасовну космичку шетњу како би скинули топлотну изолацију која покрива рупу која се појавила на "Сојзу" МС-09, а коју је претходно руска посада закрпила помоћу рапарационог кита за поправке у августу.


"Резање космичког брода помоћу ножа чини да ми срце крвари", рекао је Кононенко Центру за контролу мисије док је резао изолацијски слој како би пронашао малу рупу која се налази иза.

"Да, ми је такође видимо", одговорио је официр
Центра за контролу мисије.




Објашњавајући да се око рупе на космичкој летелици формирала нека врста вунасто жућкасто-црне масе, Коноњенко је узео узорке заптивне масе из рупе који ће потом бити враћени на Земљу ради даље анализе на када космичка летелица Сојуз МС 09 боде одлазила са Међународне коцмичке станице 20. децембра. Иако ће оштећени део космичке летелице сагорети приликом поновног уласка у атмосферу, за сада ју је Коноњенко закрпио свежим топлотноизолационим материјалом.