РТ: Државни дуг САД-а 22 билиона долара

13-12-2018 01:17:32 | | фото: © Getty Images / Hiroshi Watanabe / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Најновији подаци Министарства финансија САД показују да федерална влада седи на 21,85 билиона долара дуга. Са тренутним темпом вероватно ће бити достићи вредности од 22 билиона долара следећег мјесеца.

Бруто национални дуг САД-а порастао је за 11,2 билиона долара за мање од 11 година, према статистичким подацима. То значи да је влада у просеку додавала у државни дуг више од једне милијарде долара сваке године за више од једне деценије.

Укупан јавни дуг је порастао за 1,36 билиона долара, или 6,6 одсто, од почетка године, а за 1,9 билиона долара од када је амерички председник Доналд Трамп ступио на дужност. Друга цифра је око величине бруто домаћег производа у Бразилу.
1,9 билиона доларацифра је око видине бруто домаћег производа Бразила.

Са америчким државним дугом који је најбрже растао од 2012. године, глобална финансијска елита почела је са упозорењима на могућност нове финансијске кризе.

"Мислила сам да су се ствари побољшале, али сам схватила да постоје гигантске рупе у систему. Алати који су на располагању за решавање нових проблема нису сјајни у Сједињеним Државама", изјавила је у бивши председник Федералних резерви САД Џенет Јелен.

Навела је кредитне позајмице као подручје забринутости, рекавши да регулатори могу решавати такве проблеме само у појединачним банкама, а не у целом финансијском систему.

"Нисам сигурна да радимо на тим стварима онако како треба, а онда остају рупе. Зато бринем што би могли имати још једну финансијску кризу", додала је она.

Џенет Јелен је именована од стране бившег председника Барака Обаме, а која је водила Федералне резерве САД-а од 2014. до 2018. године, када ју је отпустио актуелни председник Доналд Трамп. Током тог периода, амерички национални дуг је порастао са 17 милијарди долара на 21 милијарду долара.