Лавров: Ситуација у Црном мору се у последње време погоршала

14-12-2018 06:07:51 | | / vostok.rs |


Организација за црноморску економску сарадњу не треба да буде арена за политичка препуцавања и измиривање рачуна, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.


„Нажалост, у последње време се ситуација у Црном мору погоршала, али важно је радити на томе да се економска ситуација не погорша, већ да у том региону и даље владају мир, стабилност и благостање“, истакао је Лавров на конференцији у Бакуу.

Он је рекао и да та организација има искључиво економски карактер, те да је неопходно поштовати ту чињеницу како би се сарадња између свих земаља које улазе у њен састав одвијала несметано.

Руски министар је истакао и да је Москва спремна да подржи било какву идеју када је реч о реформи те економске организације.

Организација за црноморску економску сарадњу је основана 25. јуна 1992. године када су шефови држава једанаест земаља у Истанбулу потписали Декларацију и Босфорски договор.

Земље оснивачи су Азербејџан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска и Украјина, а након приступања Србије и Црне Горе априла 2004. године, организација броји 12 земаља.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут