РТ: Истраживачи-аматери се ушуњали у легендарни космички брод „Буран“

18-12-2018 02:29:36 | | фото: © Global Look Press via ZUMA Press / Exclusivepix Medi |


Извор:Восток/РТ

Двојица истраживача-аматера су се ушуњалa у напуштени хангар на космодрому "Бајконур" како би се снимили унутар легендарног и некадашњег совјетског космичког брода.

До тренутка када је покренут совјетски одговор на амерички програм "Спејс шатл", током програма "Буран-Енергиа", произведена су два потпуно космичка брода "Буран". Први и једини који је заправо отишао у космос потпуно је уништен 2002. године током рушења крова хангара у којем је био смештен. Са другог је скинута опрема, те стоји на космодрому Бајконур у напуштеном хангару.

Двојица истраживача-аматеракоји путују на различита места и снимају своја искуства ушуњали су се у хангар раније овог месеца.Снимци које су објавили показују огромну зградуу којој се налази космичка летелица, као итренажер за обуку. Зграда је раније коришћена за монтирање "Бурана" на супер-тешку ракету "Енергиа".



Они су искористили прилику да уђу у легендарну летелицу. јер ко не би желео да седне за пилотско седиште и претвара се да краде прави космички брод.


Иља Бондареви његов сапутник сапутник Макс Тревор, извели су своју авантуру почетком месеца избегавајући рефлекторе на космодрому и стражаре, а како би из даљине посматрали лансирање "Сојуза".