РТ: Русија ће с лакоћом направити нове ракете да би се бранила ако се САД повуку из Споразума - Путина

18-12-2018 05:55:29 | | фото: © Sputnik / Pavel Lisitsyn / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Русија може с лакоћом реаговати на повлачење САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, развијањем нових врста ракета копненог базирања, рекао је Владимир Путин, упозоравајући да је одлука Вашингтона да изађе ис Споразума "један корак ка трци у наоружању".

Руски председник је поновио да Москва није кршила Споразум о
ликвидацији ракета средњег и кратког домета, али да ако се Вашингтон повуче, Русија неће имати други избор него "да реагује у складу с тим" како би се бранила.

"Као што знате, имамо системе морских и ваздушних [пројектила] и неће бити потешкоћа да се спроведе истраживање и развој и направиће се и на копну ако буде потребно", рекао је Путин на колегијуму Министарства одбране.

Руски успеси у развоју пројектила са поморским и ваздушним базирањем су постали забрињавајући за "наше партнере", што их је подстакло да подривају Споразум. Путин је такође похвалио руске најновије крстарће ракете "Калибар" које су деловале против терориста у Сирији.


Током протеклих месеци, Вашингтон је више пута оптуживао Русију да је прекршила Споразум. Москва је, с друге стране, одбацила такве оптужбе, назвавши их неоснованим.

Али, рекао је Путин, САД директно крше Споразум, јер активно развијају објектесистеме "Еџис" у Румунији, а ускоро и у Пољској. Такође, у америчким војним арсеналима постоје ударни дронови чије карактеристике потпадају под Споразум.

"Они га очигледно крше и стварају хипотетичке, неосноване тврдње против нас", рекао је председник.

Руски председник је истакао да САД и Русија, две земље потписнице Споразума, нису једине земље које поседују ракете кратког и средњег домета.

"Има их пуно ... зашто они [САД] не ангажују ове земље?"

Путин верује да то не раде "једноставно зато што очигледно отежава одређене тежње и те теорије вероватно неће бити мирне", док је повлачење САД "један корак ка трци у наоружању".