РТ: Да ли стварно верујете да је доминација светом наш циљ? - Путин

20-12-2018 07:21:44 | | фото: © REUTERS/Phil Noble / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Русија не жели да влада светом, а такве претпоставке су део "наметнутог менталитета" који се користи за одвраћање људи, рекао је Владимир Путин репортеру "Вол стрит журнала" одговарајући на питање о наводним амбицијама Русије да доминира светом.

Суочен са прилично провокативним питањем шефа московског седишта, Ане Марие Симонс, Путин је рекао: "Када је реч о владању свету знамо врло добро где се налази главни штаб [оних] који покушавају да учине управо то. И не налази се у Москви", додао је председник, говорећи на годишњој прес конференцији у Москви.

Иако руски председник никада није отворено оптужио Вашингтон да има неке глобалне амбиције, он је ипак рекао да је тренутна трка утицаја на међународној арени повезана са "водећом улогом САД у светској економији" и огромном потрошњом за одбрану која је "више од 700 милијарди долара", а коју Вашингтон очито жели да претвори у неку политичку моћ.

Председник је рекао да руска потрошња на одбрану износи само 46 милијарди долара, напомињући да укупна популација земаља НАТО-а чини око 600 милиона људи, док Русија има само око 140 милиона.


"Да ли заиста верујете да је наш циљ да владамо светом", питао је Путин реторички.



Све спекулације о претпостављеним амбицијама Русије за светском доминацијом нису ништа друго до "менталитет који неки од њих намећу како би се постигли унутрашњи циљеви", рекао је председник.