Москва: Брисел ће наставити да жмури на сва кршења међународног права од стране Приштине

21-12-2018 09:01:01 | | фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников/ vostok.rs |


Нејасан став Европске Уније по питању косовске војске је разочаравајућ, одсуство реакције ОЕБС-а због овог провокативног подухвата Приштине изазива дивљење, изјавио је стални представник Русије при тој међународној организацији Александар Лукашевич.

„Поново нас је разочарао став ЕУ која је на себе преузела улогу посредника у преговорима између Београда и Приштине. Све је јасније да ће Брисел наставити да жмури на сва кршења међународног права од стране Приштине“, рекао је Лукашевич на заседању ОЕБС-а.

Лукашевич је нагласио да све то у потпуности дискредитује посредничку улогу ЕУ, на којој је огромна одговорност не само због тога што су преговори отишли у ћорсокак, већ и због могућих последица милитаризације Косова.


Он је навео и да је неодговорна подршка Косова од стране САД и ЕУ послужило као стимуланс да власти у Приштини уопште и донесу одлуку о формирању косовских оружаних снага, игноришући све своје међународно-правне обавезе али и мишљења многих савезница из НАТО-а.


„Незаконита одлука приштинских власти мора бити моментално повучена. Позивамо западне покровитеље Приштине да то издејствују“, додао је.

Лукашвич је такође рекао и да формирање косовске војске искључује било какву могућност да се постигне политички компромис између Београда и Приштине, те да таква мера повећавају ризике од новог крвопролића на Балкану.