Шредер: Немачка не сме да допушта да јој САД говоре с којим земљама може да тргује

23-12-2018 11:12:42 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Бивши немачки канцелар Герхард Шредер заложио се за одлучније удаљавање Немачке од САД, пише немачки лист „Ди велт ум зонтаг“. У интервјуу за тај лист бивши немачки канцелар је нагласио да није антиамериканиста, али да је суштина његовог залагања у спољној политици била независна позиција у односу на САД.


Шредер је навео да се то посебно очигледно испољило у одбијању учешћа Немачке у ирачком рату.

„Уз све заслуге Американаца за развој Немачке после 1945. године, управо такав став поново сматрам разумним. Суверена држава не сме да допушта да јој САД говоре с којим земљама може да тргује. То неће проћи“, рекао је Шредер.

Говорећи о захтевима администрације америчког председника Доналда Трампа да Берлин ограничи или обустави трговину с разним државама Шредер је навео: „Иран, Кина, Русија – ако се зако даље настави, убрзо ни с ким нећемо моћи да имамо економске везе. За земљу која је толико зависна од извоза, као Немачка, то је неприхватљиво. То је неопходно рећи и Американцима, уз сво поштовање и пријатељство“.

Лист подсећа да Сједињене Америчке Државе врше велики притисак на Немачку у вези с пројектом „Северни ток 2“, са циљем да се тај пројекат обустави.

„Они то не раде из љубави према Украјини, него зато што више воле да сами испоручују гас Немачкој – течни гас који је лошијег квалитета, а скупљи, од гаса из гасовода“, објаснио је Шредер у интервјуу немачком листу.