РТ: Русија избацује амерички долар у трговини оружјем у корист локалних валута - министар трговине РФ

24-12-2018 03:41:22 | | фото: © Sputnik / Dmitriy Vinogradov/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Москва избацује долар у трговини оружјем и прелази на руску рубљу и националне валуте својих партнера, изјавио је руски министар трговине Денис Мантуров.

Министар је додао да је евро тренутно алтернатива долару, а америчка валута се користи само када не постоји други начин.


"Користимо различите шеме, укључујући нагодбе у рубљама", рекао је Мантуров.

"Националне валуте наших партнера користе се заједно са рубљама купљеним на берзи", додао је он.

Министар је нагласио да су сви уговори о испоруци ПВО система С-400 или у рубљама или у локалним валутама земаља купаца. До сада су потписани уговори о испорукама ових ПВО системима са Индијом, Турском и Кином.


Индијске власти су сагласиле о испоруци система С-400 почетком октобра. Посао вредан 5,4 милијарде долара постигнут је током дводневне посете председника Русије Владимира Путина Њу Делхију. Индија је такође планирала да купи руске тенкове Т-14 "Армата" и фрегате с навођеним ракетама. Земља такође планира да у сарадњи са Русијом развије подморнице и борбене авионе следеће генерације.


У децембру 2017. године, Турска и Русија постигле су договор вредан 2,5 милијарди долара за куповину два ПВО система С-400. Кина је била прва страна земља која је купила системе С-400. Пекинг је потписао уговор о испоруци до осам јединица ПВО система С-400 још 2014. године. Вредност уговора је процењена на око три милијарде долара. У септембру је амерички Стејт департмент увео санкције кинеској војсци због куповину руске војне опреме.


С-400 је ПВО систем дугог домета дизајниран да заштити стратешки важне локације као што су кључни инфраструктурни објекти, војне јединице или силосе за лансирање балистичких ракета од непријатељских авиона и ракета. Систем је способан да уништи вишеструке ваздушне циљеве на удаљености до 400 километара.