РТ: „Нећемо ратовати с Украјином, обећавам“: Један од најжустријих интрвјуа у Лавровој каријери?

24-12-2018 11:28:14 | | фото: © YouTube/KP.ru / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

После 14 година рада, руски министар спољних послова вероватно је чуо свако питање. Али онда су га питали да ли Русија треба да сруши Катинско ратно гробље у знак одмазде против Пољске, или да ускоро иде у рат против Украјине.

Сергеј Лавров је навикао да брани своју домовину од међународних истражних линија, али прошле седмице су га заскочили различити, наводно пријатељски саговорници - два дописника из таблоида "Комсомољскаја правда", на челу с некадашњом "лошом девојком" руског новинарства, ратним репортером и колумнистом Даријом Асламовом.

Њиховдуги разговорбио је вероватно најсликовитији (и најчуднији) интервју који је Лавров дао од када је 1994. године именован за руског изасланика у УН-у.

Асламова је сугерисала да Русија призна Доњецку и Луганску Народну Републику у источној Украјини.

Лавров:И шта онда?

Асламова:Онда бранимо нашу територију коју смо признали, помажемо нашој братској нацији.


Лавров:И желите да изгубите остатак Украјине, остављајући је неонацистима?



Асламова:
Не. Мислим да би требало да се боримо против нацистичког режима. Против нас су наметнули ратно стање. Нападају наше бродове.

Лавров:Нећемо ратовати са Украјином, обећавам вам толико.

YouTube/KP.ru

Асламова је рекла да би "реципрочни одговор" на пољско законодавство којим се прописује рушење споменика из Другог светског рата из совјетске ере требало да буде уништење гробља у Катину, где је сахрањено хиљаде пољских официра које је убио НКВД 1940. године.

Лавров:Јесте ли озбиљни?


Асламова:Апсолутно.


Лавров:Штета. Надао сам се да говорите у шали.


Други новинар,Андреј Баранов: Нажалост, Дарија изражава уобичајено мишљење у нашем аудиторијуму. Шта Ви мислите?

Лавров:Не мислим да би то био хришћански чин.

Асламова:Да ли се они понашају као хришћани?


Лавров:Наравно да не.


Асламова:Где је онда наша дипломатија, реципрочни одговор? Они нам раде нешто лоше, узвраћамо ударац. Где је наше достојанство?

Лавров:Наше самопоштовање долази од тога да се не спуштамо до нивоа тих неонациста.


Дарија Асламова YouTube/KP.ru

Асламова је предложила затварање границе са Грузијом и прекид свих односа, уколико не престане да користи помоћ НАТО-а за обуку својих трупа, и заустави изградњу дубоке морске луке од америчке помоћи.


Лавров:Ја сам против спољне политике која је изграђена на принципу - ви нас повредите, ми узмемо лопту и идемо кући. Ако је будемо пратили, онда логично морамо прекинути односе са САД-ом и са Великом Британијом.

Упркос чињеници резонског понашања дипломате у позивима на акцију, Лавров није пропустио да искаже неколико својих опаски.



О америчком државном секретару Мајку Помпеу

Лавров:Нисам са њим дуго разговарао. Имам утисак да он више не води чак ни спољну политику према Русији. Да је другачије, знао би да се морамо састати и разговарати. Суочавање са Русијом је очигледно делегирано Џону Болтону.

О британском министру одбране Гавину Вилиамсону, који је рекао да би Русија требала "да се повуче и завеже" након инцидента у Солсберију у марту

Лавров:
Он је човек чије самопоштовање лежи на комплексу инфериорности. Био сам у његовом присуству. Штета је што су такви… политичари изабрани да представљају Британију на међународној сцени ...

Како су питања постајала све бизарнија, а размена мишљења све врућа, Лавров је апеловао на новинаре и светске дипломате да не иду пуним Трумпом.

"Елеганција можда није наша препознатљива особина, али желимо задржати оно што сматрамо добрим манирима", резимирао је министар спољних послова Сергеј Лавров.


КАТЕГОРИЈЕ