Бивши министар безбедности Грузије: САД имају дронове за ширење зараза

25-12-2018 02:54:24 | | фото: © ТАСС/ vostok.rs |

Бивши грузијски министар безбедности на конференцији за медије у Москви изнео је низ нових докумената о тајном америчком програму развоја биолошког оружја.


Обраћајући се у среду у седишту Интерфакса у Москви, бивши грузијски министар безбедности Игор Гиоргадзе обелоданио јенов пакет поверљивих докумената о центру за јавно здравље „Ричард Лугар“ код Тбилисија у Грузији. Подсећамо да је Гиоргадзе
у септембруобјавио документа која показују да је у раду овог центра помрло на десетине пацијената под неразјашњеним околностима, као и да је исти повезан са америчком војском, што све заједно буди сумње да се радио тајном постројењу Пентагона за тестирање биолошког оружја.

„Своју прву конференцију за медије о овој био-лабораторији сам имао пре три месеца. Од тада смо послали апел са захтевом за темељну проверу лабораторије на адресе 108 међународних организација – од Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) до хуманитарне невладине организације Amnesty International. Нико није одговорио и то нас не чуди. Када је [бивши председник] Сакашвили био на власти у Грузији, 300.000 људи од укупних три милиона грађана ове земље је послато у затворе, а ‘међународна заједница’ је то такође игнорисала.“ – изјавио је Гиоргадзе.

Према званичним подацима, амерички центар за јавно здравље у Тбилисију се бави бесплатним лечењем хепатитиса Ц, у чему је главни извођач америчка приватна фармаколошка компанија „Гилеад“, позната по својим
везама са Пентагоном(члан борда директора ове фирме више година је био и бивши амерички министар одбране Доналд Рамсфелд). Међутим,текст споразума између „Гилеада“ и грузијског министарства здравља се држи у тајности, што према међународном праву нема смисла, констатује Гиоргадзе.

Да нешто у овом програму лечења хепатитиса Ц није у реду види се већ из статистика о успешности програма. Наиме,министарство здравља Грузије је саопштило да успешност програма лечењаизноси 98 одсто, међутим документација коју је Гиоргадзе представио показује да је у периоду од априла 2015. до јула 2018. на лечењу било 48.000 људи, од чега је њих 44.000 завршило програм. Од тог броја излечених је 31.000,што износи 71 одсто. Судбина 13.000 преосталих пацијенатаније сасвим јасна.

Но, главну сумњу подижу извештаји о
мистериозним смртима пацијенатау центру „Ричард Лугар“. Првобитна документација Игора Гиоргадзеа је показала да јеекспериментални програм „Гилеада“ однео животенајмање 73 грузијских држављана, од чега је 26 њих помрло у једном једином дану 30. децембра 2015. На конференцији за медије прошле среде,Гиоргадзе је допунио ове цифре, показавши да је у периодуод октобра 2015. до новембра 2016. услед третмана у центру „Ричард Лугар“ умрла чак 191 особа! Посебно је необично да узрок смрти није утврђен у више десетина случајева, док су код многих пацијената током наводног лечења документоване„нежељене последице“ попут различитих канцера и леукемије, иако није познато да лекови против хепатитиса Ц који су званично коришћени у овом програму (као што је солвади) могу да изазову такве болести.

samartali.net

„Не тврдим да су људи помрли због ових експеримената, али тражим да се проуче ове чињенице, да се покрене отворена истрага“, апелује бивши грузијски министар безбедности и додаје: „Уместо било каквих јасних одговора, оптужен сам да лажем. Након прве конференције за медије интервјуисао ме је новинар BBC-ја, али он је све преокренуо у случај ‘руске пропаганде’“.

Поред свега наведеног, додатне сумње буди иповезаност центра „Ричард Лугар“ са америчком војском. Наиме,центар је 2013. основала Агенција министарства одбране САД за смањење претњи(Defense Threat Reduction Agency – DTRA), аза његово функционисање је надлежна Медицинско-истраживачка јединица за Грузију војске САД(US Army Medical Research Unit – Georgia)којом је руководио извесни
Џошуа Баст– Пентагонов ентомолог, односно експерт за инсекте. Штавише, марта ове годинелабораторију је посетила и начелница америчке Команде за медицинска истраживања и материјале генералка Барбара Холкомб, а из Гиоргадзеове документације се види да јеамеричко министарство одбране у више наврата издашним сумамафинансиралопројекте центра „Ричард Лугар“. Намеће се питањеоткуда толико интересовање америчке војске за лечење хепатитиса Ц у једној малој, сиромашној кавкаској земљи?

Као посебно инкриминишући детаљ из документације коју је обелоданио Игор Гиоргадзе издвајају сепројектни папири разноврсних патената биолошког оружја које је поседовало особље центра „Ричард Лугар“. Тако се међу њима може наћиспецијални дрон официјелног назива „
Ваздушни систем за ослобађање токсичних комараца“ који поседује контејнер за узгајање, транспорт и ослобађање заражених комараца у противничком ваздушном простору. Осим овог патента, ту је идрон за ослобађање разноврсних хемијско-биолошких агенаса,саботажна токсична муниција,меци са капсулама које садрже смртоносне патогене, итд. Већ сам развој оваквих средстава представљакршење Конвенције о забрани хемијског и биолошког оружја, подсећа бивши грузијски министар безбедности.

Гиоргадзе се осврнуо и на скорашњумеђународну инспекцијукоја је закључила да рад центра „Ричард Лугар“ не крши међународно право.Према његовом мишљењу, закључци ове инспекције су непоуздани и доприносе заташкавању онога што се тамо одвијало. Он је подсетио да једотичну инспекцију позвао Национални центар за контролу болести и јавно здравље Грузије у чијем надзорном одбору седеамерички представници са правом гласа, што де факто значи да јеГрузија лишена суверенитета у питањима здравства. Осим тога, Гиоргадзе је указао и на методолошку површност инспекције која не само да је извршена месецима након што су се прве инкриминишуће информације појавиле, него се и одиграла у форми екскурзије по лабораторији, без темељних и свеобухватних испитивања.

Као три кључна„сигнала за забринутост“, бивши министар безбедности Грузије наводи следеће:

1) висок ниво заштите и поверљивости у раду лабораторије, што не одговара цивилној медицинској установи, него постројењу специјалне намене,

2) повезаност центра са америчким министарством одбране, а не са америчким министарством здравља и

3) америчко особље у центру поседује дипломатски имунитет што није уобичајено за обично медицинско особље и лаборанте.

Гиоргадзе закључује да је тзв.„центар за јавно здравље Ричард Лугар“ из Тбилисија у најбољем случају био установа двоструке намене, а у најгорем случају лабораторија за развој биолошког оружја.

На крају, ваља споменути и да је један од новинара на конференцији Гиоргадзеу поставио питањепостојања других таквих лабораторија, у контексту чега је споменут и Балкан. Познато је да је „Ричард Лугар“ само једна у ланцу сличних установа успостављених на постсовјетском простору у окружењу Русије, међутим Гиоргадзе наводи даопасност од успостављања таквих лабораторија постоји у практично свакој земљи ограниченог суверенитета, за шта је као пример навео нове НАТО чланице са Балкана.

Владимир ВуловићГовори Србија