Спутњик: Америчко оружје поново звецка на руском прагу

13-11-2015 01:38:24 | | Press/ mojenovosti.com |

Сједињене Државе намјеравају да наоружају Украјину смртоносним оружјем. Амерички Конгрес је вец́ одобрио да се из војног буџета САД издвоји 300 милиона долара за војну помоц́ Украјини, од којих је 50 милиона намијењено за набавку смртоносног оружја, укључујуц́и противтенковско оружје и минобацаче. Сада се само чека потпис Барака Обаме.

Експерти овај потез тумаче као провокацију и покушај Вашингтона да изврши притисак на званичну Москву, а истовремено упозоравају да би испорука оружја Кијеву могла поново да разбукти рат на истоку земље, који је тренутно у фази затишја. Чак се и помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд успротивила испоруци убојитог оружја, наводећи да би у тој земљи поново могао да „плане“ сукоб, што „не одговара ни Украјини, ни стабилности Европе“.

„Овај тајм-аут они (Американци) су искористили за „напумпавање мишића“. Уосталом, они сада у Украјини, методама савременог ратовања, обучавају око пет батаљона украјинских специјалаца. Тако да они ово вријеме активно користе. А што се тиче затишја, оно је увијек присутно пред буру“, рекао је за радио Спутњик професор Академије за социјално управљање Анатолиј Петренко.
Према мишљењу експерта, Бијела кућа, наоружавајући Украјину, намјерно покушава да провоцира Москву и искомпликује односе.
„Њима је савршено јасно како ће Русија на то да одреагује. Али, упркос томе, они покушавају да покажу ко је газда у свијету. Огромна жеља за хегемонијом, заједно са њиховим ’демократским вриједностима‘, тјера их да константно повећавају своје војне трошкове“, сматра политиколог.
Главни лобисти за испоруку смртоносног оружја Украјини били су представници републиканске већине у оба дома Конгреса. Ово питање је, међутим, подијелило чак и Пентагон. О томе је говорила и Евелин Фаркаш, која је до недавно у Пентагону била одговорна за војне везе с Русијом и Украјином„Ја сам била једна од оних који су сматрали да треба да почнемо испоруке смртоносног оружја Украјини, а посебно противтенковског оружја“, рекла је Фаркаш.
Конгресмен из Алабаме Мо Брукс један је од најгласнијих по овом питању. Он је позвао администрацију предсједника Обаме да озбиљно размотри могућност испоруке смртоносног оружја Кијеву.
Овај републиканац сматра да би наоружавање Украјине смртоносним оружјем могло да послужи (Кијеву) за „враћање окупиране територије Донбаса“, а да би САД тиме „истиснуле“ Русију из Сирије.