Лавров: Русија и Турска потврдиле поштовање територијалног интегритета Сирије

29-12-2018 03:57:02 | | / vostok.rs |


Русија и Турска су на састанку на високом нивоу у Москви потврдиле поштовање територијалног интегритета Сирије, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након разговора.

На састанку је разговарано о ситуацији у Сирији након повлачења америчких снага.


„Обе стране су нагласиле да ће се сав тај посао обављати у строгом складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 2254 укључујући безусловно поштовање суверенитета и територијалног интегритета Сирије“, рекао је он.


Русија и Турска постигле су и договор о војној координацији.

„Наравно, посебну пажњу смо посветили новим околностима које су се појавиле у вези са објавом САД о повлачењу своје војске“, објаснио је Лавров.

„Постигнуто је разумевање о томе како ће војни представници Русије и Турске ’на терену‘ наставити да координирају своје кораке у новим условима са циљем коначног искорењивања терористичке претње у Сирији“, додао је Лавров.

Он је навео да су разговори Русије и Турске о Сирији били корисни, разговарало се о борби против тероризма, хуманитарним питањима и повратку избеглица.

Лавров је нагласио да се Русија нада да се западне земље неће мешати у даље напоре Москве, Анкаре и Техерана у стварању сиријског уставног одбора.

„Констатовано је да су Русија и Турска, уз учешће наших иранских колега, учиниле све што су обећале да ће предузети у вези са формирањем уставног одбора који треба да почне са радом у Женеви, и то је учињено активним посредничким напорима наших влада између владе и опозиције“, објаснио је Лавров.

„Наставићемо активно да промовишемо што скорији почетак рада овог уставног одбора, сада већ са новим специјалним изаслаником генералног секретара УН господином (Геиром) Педерсеном, који почиње са радом првих дана јануара“, додао је руски министар.

Руско-турски преговори о ситуацији у Сирији одржани су у формату три на три, министрима одбране и спољних послова придружили су се начелници обавештајних служби.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут