НАСА: Планирање могуће посете Рогозина се наставља

02-01-2019 04:45:18 | | фото: © РИА Новости / Сергей Мамонтов/ vostok.rs |


Припреме за посету директора „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина Сједињеним Америчким Државама се настављају упркос томе што су неки представници вашингтонског естаблишмента критиковали те планове, рекла је портпаролка Националне ваздухопловне и космичке администрације САД (НАСА) Меган Пауерс.


„Планирање могуће посете генералног директора (’Роскосмоса‘ Дмитрија Рогозина) се наставља“, изјавила је Пауерсова, преноси „Политико“. „Односи између Сједињених Америчких Држава и Русије у области свемира вуку корене из седамдесетих година прошлог века“, нагласила је портпаролка НАСА.

„НАСА је историјски позивала директоре руске свемирске агенције да посете Сједињене Америчке Државе. Следећи те претходне примере и након посете директора НАСА Џима Брајденстајна Русији у октобру, где је пратио слање посаде на Међународну свемирску станицу, НАСА је позвала генералног директора ’Роскосмоса‘ да посети постројења НАСА у Сједињеним Америчким Државама, као и да разговара о актуелној сарадњи наших земаља у области везаној за свемир“, додала је она.

Брајденстајн је раније саопштио да би санкције директору „Роскосмоса“ могле да буду привремено укинуте, како би он могао да дође у САД и разговара са представницима НАСА о даљој сарадњи.

Неки амерички посланици, и демократе, и републиканци, критиковали су те планове, изјавивши да оне подривају санкције против Русије.

„Посета шаље апсолутно погрешан сигнал у вези са укидањем санкција, чак и само привременим, како би Рогозин био позван да се обрати студентима на једном од наших најбољих универзитета“, рекао је амерички сенатор из редова демократа Марк Ворнер, који је члан Одбора Сената САД за обавештајне послове.

Рогозин ће посетити САД у другој половини фебруара. Он намерава да проучи производњу у предузећу „Боинг“, а могао би да се састане и са директором свемирске компаније „Спејс икс“ Илоном Маском. Осим тога, директор „Роскосмоса“ планира да разговара о новим уговорима за лансирање ракета „Протон“.

Рогозин се на списку америчких и европских санкција налази од 2014. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут