РПЦ: Још нико од поглавара помесних православних цркава није честитао „митрополиту“ Епифанију

08-01-2019 08:14:52 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Још нико од поглавара помесних православних цркава није честитао „митрополиту“ Епифанију на избору за поглавара „нове цркве“ у Украјини, што је врло индикативно, сматра шеф Одељења Синода РПЦ за сарадњу са друштвом и медијима Владимир Легојда.


„Многи питају зашто се друге (цркве) нису изјасниле. Други нису подржали Цариград. То није неважна чињеница. Да је постојала подршка, изразили би је. Навешћу једноставан пример. Том новоизабраном епископу такозване ’украјинске јединствене цркве‘ Епифанију нико од поглавара помесних цркава није честитао. Црквени протокол двонедељног ћутања није предвиђен“, рекао је Легојда за телевизију „Русија 24“.

Он је подсетио да су митрополиту кијевском Онуфрију сви честитали дан након што је 2014. године изабран за поглавара Украјинске православне цркве.

„То показује све“, закључио је руски митрополит.

Архијереј Украјинске православне цркве Московске патријаршије Климент је саопштио да УПЦ неће вршити службу заједно са новом црквом.

„Нова црквена организација је неканонска верска организација. Као православна црква она би требало да има овлашћења да врши свете тајне, а она то нема. Зато ми немамо никакве могућности да служимо са верским представницима те цркве“, закључио је Климент.

Васељенски патријарх Вартоломеј предао је раније Украјини документ о независности нове црквене структуре.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут