Кирил: „Нова“ црква у Украјини коју су створиле кијевске власти је удружење две групе расколника

08-01-2019 08:53:06 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


„Нова“ црква у Украјини коју су створиле кијевске власти је удружење две групе расколника, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил у божићном интервјуу телевизији „Русија 1“.

„По мишљењу оних који вуку конце и председника Украјине, тај сабор је требало да уједини све и створи јединствену православну цркву за целу Украјину. А шта се десило? Десило се то да су се две расколничке групе једноставно ујединиле“, објаснио је патријарх Кирил.


У исто време, Украјинска православна црква на челу са митрополитом кијевским и целе Украјине Онуфријем била је и остаје „благодетни духовни организам“ у тој земљи, нагласио је он.

Патријарх је стварање нове црквене структуре назвао мешањем државне власти у верске ствари, што је без преседана.

„Украјина би требало да буде држава која тежи Европи. Држава која тврди да дели европске вредности. Међутим, једна од врло важних вредности Европе је принцип одвајања цркве и религије од државе… Шта видимо? Видимо председника Украјине који председава црквеним сабором, који одређује ко треба да буде на челу помесне цркве. Он се грубо меша у црквени живот и не либи се да то ради јавно, што све то претвара у театар апсурда“, нагласио је руски патријарх.

„Замислите да председник Русије Владимир Путин председава црквеним сабором, да он директно говори ко треба да буде изабран и да после представи новоизабраног патријарха јавности. То је тешко замислити“, додао је он.

Да се то деси, руски патријарх верује да би западне државе и заштитници људских права бацали дрвље и камење на Русију. Међутим, у случају Украјине, ни европске земље ни САД, које бране фундаменталне принципе либерализма, између осталог и одвајање цркве од државе, нису реаговале на мешање украјинских власти.

Васељенски патријарх Вартоломеј предао је јуче Украјини документ о независности нове црквене структуре — Православне цркве Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут