РТ: Болтон је направио озбиљну грешку, Анкара неће прогутати његове коментаре о Курдима из Сирије - Ердоган

08-01-2019 02:43:51 | | фото: © Reuters / Umit Bektas / RT/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон направио је "велику грешку" наводећи безбедносне гаранције Анкаре за Курде као предуслов за повлачење САД-а из Сирије, изјавио је турски председник Реџеп Таип Ердоган.

Турски је упутио огорчени вербални напад на Болтона док је у уторак говорио пред парламентарном групом владајуће странке у земљи.

"Није могуће да прихватимо и прогутамо Болтонове изјаве саопштебе у Израелу", рекао је Ердоган.

"Болтон прави велику грешку, његова изјава је неприхватљива.", нагласио је Ердоган.

Ердоганове изјаве односе се на изјаву америчког саветника за националну безбедност објављену у понедељак. Болтон је открио да му је амерички председник Доналд Трамп рекао да неће "дозволити Турској да убије Курде".

“Ми не мислимо да Турци треба да предузму војну акцију која није у потпуности координисана са Сједињеним Америчким Државама, минимум, да не угрожавају наше трупе, али и да испуне председников захтев да сиријске опозиционе снаге које су се бориле са нама не буду угрожене”, рекао је он.


Турски лидер је са своје стране изјавио да Анкара жели само да убије "терористе", док заправо штити своју "курдску браћу" у суседној земљи.

"Они који шире лажи да Турска убија Курде у Сирији, покушавају да манипулишу мишљењем међународне заједнице", нагласио је Ердоган.


Анкара сматра да је милиција Сиријске курдске јединице - јединице за заштиту народа (ИПГ) - огранак забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК). Милитанти те странке воде побуну на југоистоку Турске од 1980-их. Њихова дуготрајна борба против Исламске државе (ИС, раније ИСИС) - коју је подржавала коалиција коју предводе САД - била је заправо "огромна лаж", тврди Ердоган, обећавајући да ће у блиској будућности покренути праву операцију против "терориста" у Сирији.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут