СИПА: Ухапшено шест особа због ратног злочина на подручју Бањалуке, Прњавора и Котор Вароши

18-11-2015 10:38:25 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА - Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсила је јутрос шест особа осумњичених за ратни злочин у акцији која се проводи на подручју Бањалуке, Котор Вароши и Прњавора.

"Ухапшени су С.Ж. (1957.), А.П. (1970.), М.Т. (1960.), Ј.Т. (1949.), Н.Ђ. (1958.) и Б.П. (1947.) због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело "злочин против човјечности“, на подручју опшине Котор-Варош од 1992. до 1994. године", наводи се сопштењу СИПА.

Како преносе сарајевски медији ради се о Слободану Жупљанину, Бошку Пеулићу, Александру Петровићу, Манојлу Тепићу звани Мане, Јанку Тривићу и Недељку Ђекановићу.
“Они се терете да су у својству високих дужносника војске (заповједници бригада и батаљона) починили прогон око 5000 особа бошњачке и хрватске националности из Котор-Вароши, у оквиру којег је почињено убиство најмање 300 особа, те мучења, злостављања, силовања, незаконита заточења, пљачкања и други облици злочина”, наводи се у саопштењу.
Ради се о предмету Категорије 2, у којем је истрага започета у Тужилаштву при МКСЈ, те прослијеђена на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.
Упоредо са лишавањем слободе ових, извршени су претреси кућа, станова, објеката, пословних простора и возила која користе осумњичени.
“Осумњичени ће бити прослијеђени у Тужилаштво БиХ гдје је формиран тим тужиоца, сарадника и стручног особља, који ће провести даље активности на испитивању осумњичени и подношењу приједлога за одређивање мјерапритвора или мјера забране складно закону”, наводи се у саопштењу.