Бањалука: У току бесплатна вакцинација против сезонског грипа

18-11-2015 11:08:28 | | / mojenovosti.com |

У амбулантама породичне медицине Дома здравља Бањалука у току је бесплатна вакцинација против сезонског грипа.

У овој здравственој установи задовољни су досадашњим одзивом грађана на вакцинацију која је почела 20. октобра и позивају грађане који имају право на бесплатну вакцинацију да дођу у своје амбуланте породичне медицине и приме вакцине против сезонског грипа.

Бањалучки дом здравља ове године је од Института за јавно здравство Републике Српске добио 2.000 бесплатних доза вакцина.

Право на бесплатну вакцинацију имају: пацијенти на хемодијализи, који болују од шећерне болести - инсулин овисни, који су лијечени кардиохируршким методама лијечења, односно пацијенти са уграђеним стентом, којима је рађена балон дилатација, код којих је рађен бајпас, са уграђеним вјештачким валвулама, те пацијенти са уграђеним пејсмејкером.

Право на бесплатну вакцину против сезонског грипа имају и ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интезивне медицине, те лица која болују од мишићне дистрофије и мултипла склерозе.