"Кина подржава пут Србије ка чланству у ЕУ"

18-11-2015 11:40:46 | | / mojenovosti.com |

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг рекао је да Кина поштује и подржава настојања Србије да постане чланица ЕУ.

Он је додао да ће тиме и Кина у ЕУ добити доброг пријатеља.

"Србија се налази у Европи. Као амбасадор Кине поштујем и подржавам избор ваше владе и народа да је будућност Србије у ЕУ. Кад Србија постане чланица ЕУ, Кина ће у Унији имати најбољег пријатеља", рекао је Ли у интервјуу агенцији Бета.
Према његовим речима, неговањем пријатељских односа и са Кином и са Русијом србска влада води "веома паметну и мудру спољну политику".
"Свака политика има и добре и лоше стране, нема политике која је савршена, али веома поштујем политику коју сада води ваша влада", казао је кинески амбасадор.
Као главне теме током посете премијера Србије Александра Вучића Кини крајем новембра, Ли је навео јачање политичке али и економске сарадње, и најавио потписивање низа докумената.
"Тренутно су односи наше две земље на највишем нивоу, али сигуран сам да ће бити још бољи и да ће их после посете премијера обележити нова епоха. Осим политичких, садржајне ће бити и теме из области економске сарадње, а у припреми је и низ докумената који ће бити потписани током посете", казао је Ли.
У интервјуу Бети, кинески амбасадор изразио је дубоко жаљење и оштру осуду поводом терористичких напада у Паризу.
"Кинеска амбасада такође је спустила заставе на пола копља... У овом тешком тренутку саосећамо с нашим пријатељима Французима и оштро осуђујемо тај терористички напад", рекао је Ли Манчанг.