Савет безбедности УН сутра разматра нови извјештај о Косову

18-11-2015 03:07:01 | | / mojenovosti.com |

Савет безбедности УН разматраће сутра у Њујорку нови извештај генералног секретара Бан Ки Муна о Косову, а Србију ће на сједници представљати шеф дипломатије Ивица Дачић, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

У извештају који покрива период од 16. јула до 15. октобра, Бан Ки Мун је поздравио напредак у разговорима Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као и споразуме постигнуте 25. августа, а посебно "главне елементе за оснивање Асоцијације/заједнице општина са србском већином".

У извештају који обухвата период пре него што је у Приштини суспендован споразум о ЗСО, Бан Ки Мун је оценио да је оснивање ЗСО од кључног значаја за потпуно спровођење бриселског споразума и позвао лидере у Београду и Приштини да одрже замајац завршавањем статута ЗСО, као и брзим спровођењем свих договорених споразума.
Генерални секретар УН такође је критиковао косовску опозицију због насиља и застрашивања у ометању рада скупштине и позвао све политичке актере да се уздрже од речи и дела која нису сагласни с цивилизованим и демократским друштвом.
Бан Ки Мун је поздравио усвајање уставних амандмана и других закона потребних за рад Специјалног суда на Косову који би се бавио злочинима ОВК, као "напредак кључан за показивање посвећености Косова темељним начелима правде и одговорности".
Генерални секретар УН такође је затражио да се брзо именује шеф делегације Приштине у Радној групи за нестале особе, како би се омогућио напредак у тој области.
Бан Ки Мун је поздравио и кораке ка јачању регионалне сарадње као на самиту Западног Балкана који се бавио између осталог сарадњом с европским финансијским институцијама.