Кроз Србију могу само избjеглице рата

19-11-2015 11:19:11 | | / mojenovosti.com |

Србија је затворила своје границе за све мигранте који нису избеглице са ратних подручја, потврдили су србски званичници.

Како је рекао министар Александар Вулин, Србија овом одлуком штити своју земљу и у земљи неће моћи да уђу мигранти који због одлука других земаља не могу да наставе пут ка западним земљама ЕУ.

УНХЦР је раније саопштио да су Србија и Македонија ограничиле пролаз за мигранте који нису из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана.
Према тој одлуци кроз Србију на путу ка западу Европе неће моћи да прођу избеглице из Африке и Азије, а за њих су већ затворене границе Словеније и Хрватске.
Портпаролка UNHCR Мелита Шуњић је изјавила да су избеглице из других земаља враћене, тако да је на стотине њих остало на граници. Према њеним речима, Македонија је три сата после поноћи затворила границу, а око 100 људи је остало заробљено на ничијој земљи.
"Од јуче у 18 сати, Србија је почела да у Македонију враћа све који нису Сиријци, Ирачани и Авганистанци", навела је Шуњић.
Министар Александар Вулин је рекао да су границе затворене за економске мигранте, односно за мигранте из земаља за које су у Хрватској и Словенији "одлучили да не могу да уживају њихово гостопримство".
"Морамо да заштитимо своју земљу и зато смо применили реципрочне мере према онима за које у Хрватској и Словенији сматрају да за њих нема места. Нећемо дозволити да у Србију уђе нико ко не може да настави путовање. Ми нисмо земља у коју они долазе да остану, они кроз Србију само пролазе и тако ће остати", рекао је Вулин. Вулин је упозорио да проблем мора да се реши на нивоу читаве мигрантске руте, те да би једнострани потези могли бити штетни и изазвати проблеме, али и нагласио да ће Србија штитити своју територију.
Он је навео да свака земља са мигрантске руте мора да има исти заједнички став, те да ће данас бити одржана видео конференција у 16 сати.
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче у емисији Кажипрст Б92 да Србија неће бити колатерална штета свега што се дешава.
"Не можемо да дозволимо да се затворе миграторни путеви и да се избеглице задржавају. На крају, они кажу да не желе да остану овде", рекао је Стефановић.