Чешће мијењати постељину за боље здравље

19-11-2015 12:49:33 | | / mojenovosti.com |

Већина људи не воли да мијења постељину, што је научно и потврђено. Кад је већ такав случај – колико дуго се можете ‘извлачити’ прије него што заиста будете морали да оперете постељину?

Постељину би требало мијењати бар једном недјељно, под условом да на њој нема никаквих тјелесних течности, попут сперме, урина, трагова столице, бљувотине, и исцједака усљед инфекције уха, каже доктор Мерилин Робертс за Yахоо. Уколико се појаве, постељину би одмах требало опрати.

Људи који се у току спавања сувише зноје постељину би требало да мијењају бар двапут недјељно, с обзиром на то да влажна и топла средина веома погодује развоју бактерија.

Највише пажње на чистоћу постељине требало би да обраћају дијабетичари, пливачи и старије особе јер су припадници ових група подложнији настанку кожних инфекција од осталих људи.

Кућне љубимце никако не би требало пуштати у кревет, већ им за спавање треба намијенити посебне лежајеве – њихова кожа и длака право су складиште људских болести, истиче Робертс.

Посљедњи савјет више је ствар здравог разума - уколико се појави било какав непријатан мирис, то је сасвим очигледан знак да треба промијенити постељину, закључује Робертс.