Ко коси, а ко воду носи у Србији

19-11-2015 07:21:16 | | / mojenovosti.com |

На 46. Смотри словачких аматерских позоришта (Divadelny vavrin, 2015) која је управо заршена у Старој Пазови, последње фестивалке вечери, у суботу, 14. новембра, АП „Детван“ из Панчева извело је пред песедеатк гледалаца међу којима је био и велики број деце, што је иначе уобичајено за ову смотру, Мрожекове „Полициајце“ у режији и сценогрфији Владане Цвијановић.

Али оно што је ову просечну представу која је била на осредњем дилетанстком извођачким нивоу као и већина сценских остварења виђених на овој манифестацији учинило изузетним догађајем, равним правој сензацији, јесте учешће премијера Александра Вучића у сценској радњи, који се у два наврата својим гласом обратио како сценским јунацима тако и публици, а по свему судећи и историји, бар оној позоришној.

Кад је сцена пред народном кухињом, коју је редитљка Владана Цвијановић доградила Мрожековој сатиричној драми, завршена пребијањем убаченог полицијаца провокатора, позорницом и двораном је одјекнуо кристално чисто емитована порука премиејра Вучића: “ММФ је одобрио повећање плата и пензија, али ја нећу да их повећам. Е, баш нећу!“

У публици је за трен завалдао тајац, јер је све деловало као гром из ведра неба и поред толико пута доказане непропсуне моћи новопостављеног громобрана на општиској биоскопској (до недавно само позоришној) сали, културни подвиг првог ранга за који су подједнако заслужни председник општине Ђорђе Радосављевић из Белегиша, села на нафти и води и креатор културуне политике СНС, директор ЦзК Владимир Керкез из Нове Пазове.

Тај први аплауз био је ипак ограниченог дејства, што се, према изјави одушевљених гледлаца које смо посредством Петра Ж. Неранџића, заменика директора ЦзК и секретара Савеза аматера, иначе једног од главних креатора ОККСНС (Општинске културне политике СНС профила) успели да прибавимо, не би могло рећи за други цунамијских размера који је ускоро уследио. Кад се радња на позорници одвијала тако да су сви актери запали у очајње зог тога што нема никог више у држави ко је против властодршца, па шта ће онда полиција и коме је потребна, сценом и двораном се поново проломио глас премијера Вучића који је у свом већ историијском обраћању Београђанима позвао становнике нашег главног града да покосе траву у коју су многа градска насеља зарасла, а он, премијер, лично ће сваком косцу даривати по нови новцати брус да наоштре косе.

„У Србији, бар док сам ја премијер, знаће се ко коси, а ко воду носи.“

Аплаузи гледе косаца, водоноша и брусева још сасвим нису били утихнули, кад се на сцени појавио Михал Спишјак у улози минситра унутрашњих дела који је неодљиво подсећао на свог „дејствујућег“ колегу ван сцене, Небојшу Стефановића. Још кад је сатављањем шака у преозантљивом маниру почео несвесо да имитира вођу, што је чинила и министарка Мирјана Криштофикова, која је фризром и држањем на сцени била пљунута минситарка Зорана Михалјовић, одушевљењу гледалца се није назиаро карј и чинило се да ће их држати бар до следеће, 47. смотре која ће се одржати одмах након пролећних избора (ако их буде).

Како је општинско рукводтво које је, како се истиче, СНС провијенције преко 100%, још се поуздано не може утврдити, пошто нема званичног саопштења, а шеф ресора за културу, Жељко Шолаја, нема обичај да посећује кутлурне мнифестације ни у својим родним Новим Бановцима, чак да се нешто и дешава, а не дешава се ништа.

Озарена народна посланица Г-17 плус, односно СНС, Либуша Лакатош

Гостовање премијера Вучића са својим министром Небојшом Стефановићем у преддстави „Полицајци“ словачких аматера из Панчева на 46. прехлатки у Старој Пазови у суботу, 15. новембра, утицало је на пораст расположења Либуше Лакатош, наронде посланице не Г-17 плус, како је у почетку намеравала, него СНС, као што јој је било суђено, што се видело по томе да је Смотру затворила са више усхићења, него што је пре десетак дана отворила.

Одјеци и реаговања: засад још увек без доброг наслова

Што се тиче првих одјека и реаговања на овај прворазредни културни догађај, већ назван Ad fintum, пре нго се огласи Жељко Шолаја, општински начелник за просвету, културу и оглашавање, засад се једино поуздано зна да су сва три члана жирија (Јан Фабри, глумац СНП, Јан Макан, редитељ РТВ Војводине и pivatdocent Мирослав Бенка, редитељ и глумац, слободни уметник) кријући једaн од другог, са рачуна од продатих улазница наручили чај од бруснице и то са Румом (а не са Пећинцима, као што су се празном салом били пронели гласови, један жирант -један глас).

Са одобрењем покровитеља, Општине Стара Пазова, на терет сталне буџерске резерве, нaручено је по хитном поступку 46 уникатних, руком брушених и чворноватох брусева у новоотвореном погону страног инеститора из Непала, лоцираног у Крњешевцима који послује по целој Европи као „Belegija prima“.

Ове поклоне добио је у кесама заједно са дипломом савки од 46 истанутих учесника 46. Divadelny vavrin 2015. oдржаних од 6. до 15. новембра у Старој Пазови као награду за изванредна остварења на премијеровом путу косбаше, косца деценије „на којему странци препознају оног „Ко коси, а ко воду носи“.


Бранко Ракочевић