У Хрватску током ноћи ушло око 1.100 избјеглица

20-11-2015 11:37:43 | | / mojenovosti.com |

У Хрватску је од поноћи до 9.00 ујутро ушло око 1.100 избјеглица и миграната с Блиског истока, саопштио је јутрос хрватски МУП.

Како наводе, тиме је број оних који су прошли кроз земљу од средине септембра премашио 421.000.

Иако је Словенија поставила жичану ограду на дијеловима границе с Хрватском, избјеглице из зимског кампа у Славонском Броду, у који стижу из Шида, организовано жељезницом и аутобусима настављају према Словенији и даље у Аустрију и друге државе западне Европе.

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је у четвртак да ће Хрватска, попут Македоније, Србије и Словеније, заустављати прихват оних који не долазе из ратом захваћених подручја.

Он је новинарима у Славонском Броду рекао да је ријеч о људима који не могу да добију међународну заштиту и потврдио да је Хрватска одбила захтјев из Словеније за враћање 162 особе из држава које нису захваћене ратом.

Због словеначког захтјева, Хрватска је, како је рекао, Србију и Македонију обавијестила да се "профилација људи" на избјегличкој рути треба спровести раније, јер у даљим државама на рути, неће имати потребне услове за међународну заштиту.