Медведев: Економски поступци САД само повећавају тензије у светској економији

15-01-2019 11:12:21 | | фото: © РИА Новости / Дмитрий Астахов/ vostok.rs |


Економски поступци Сједињених Америчких Држава само повећавају тензије у светској економији, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.


„Економски поступци најмоћнијег играча на економској сцени само повећавају тензије“, изјавио је Медведев на пленарној седници економског Форума Гајдар. Он је изразио уверење да ће се тенденција смањења зависности националних економија од долара само повећавати.

Он је додао да су привилегије долара на светском финансијском тржишту прекомерне, а саме Сједињене Америчке Државе уништавају поверење у своју валуту.

„Представник Сједињених Америчких Држава, министар финансија Конели сасвим је конкретно рекао да је долар наша валута, али ваш проблем. Нажалост, за протеклих пола века, ова позиција се практично није променила и тренутно у потпуности схватамо исправност ових речи“, рекао је он.

„Још увек имамо посла са такозваном претераном привилегијом долара. Земља чија је монетарна јединица кључна резервна валута сама и уништава свој кредибилитет. Ту је, вероватно, и парадокс садашње ситуације. А парадокс је у томе што дедоларизација добија сталне подстицаје и од самог емитента“, истакао је премијер.