Путин: А где су србски полицајци и граничари на Косову

17-01-2019 05:49:32 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин реркао је данас у Београду да је став Русије по питању Косова јасан - Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на резолуцији 12 44 СБ УН.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са србским председником Александром Вучихем рекао да је Русија исто као и Србија заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

"Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију ", рекао је Путин наводећи као пример одлуку Пристине о формирању Војске Косова, што, како каже, представља кршење резолуције 12 44.


"Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингетна Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити", рекао је он.

На питање о томе да се често говори о посредовању Русије у дијалогу и да ли до тога може да дође, Путин је рекао да је Русија увек активно учествовала, али да је, напоменуо је, ЕУ та која је посредник.

"ЕУ је посредник, али мало тога постиже", рекао је он, наводећи да се не спроводи оно сто је договорено и у том контексту посебно је истакао чињеницу да још није формирана ЗСО.


Такође је подсетио да је резолуцијом 12 44 предвиђено да одређени број србских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова.

"Где су они?" упитао је Путин и истакао да свакако мора много више да се постује међународно право.

Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се постује међународно право и да решење буде праведно.

Према нејговим речима, нека раније доношена решења као да су имала за циљ да поделе србски народ.

"Треба да убедимо наше партнере да ако желимо мир на Балкану морамо да нађемо компромис и да га одрзимо", закључио је Путин.