Како Руси „пливају за крст часни“?

18-01-2019 07:20:37 | | фото: © Алексеј Дружињин/Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs |


Шта раде Руси у ноћи између 18. и 19. јануара када се небо отвара и Бог се јавља?

Рећи да Руси пливају за крст часни и није најтачније, јер реке и језера у Русији су средином јануара покривене ледом. Ово су три ствари које Руси раде на Богојављење.

1. Носе кући богојављенску воду

По хришћанском веровању 30. године наше ере Исус Христос је позвао Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. Крштење је обављено порињањем у воду, а тада се, по Библији, отворило небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а на раме Исуса је слетео Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем почела је Исусова мисија.

Увече пре Богојављења, на Крстовдан православни Руси иду у цркву и пију свету воду, а затим је носе кући и чувају је до краја године. Након тога обично иду на вечерњу службу.

2. Зарањају у свету воду

Зарањање симболизује Исусово крштење. У ноћи између 18. и 19. јануара људи зарањају три пута заредом. Специјалне отворе узамрзнутим рекама и језерима обично припрема православна црква, а крај њих дежурају спасилачке и медицинске екипе, постављени су шатори и нуди се топли чај. Алкохол није део традиције и лекари не саветују да се на такав начин људи припремају да уроне у ледену воду.

3. Носе кући јутарњу свету воду

Ујутро 19. јануара Руси поново иду у цркву да узму свежу свету воду. Иако свештеници кажу да се јутарња вода не разликује од вечерње, неки људи верују да вода има различиту намену, па вечерњу користе за умивање, прrs.rbth.com/zivot/84690-kako-rusi-plivaju-za-krst-casniскање дома, док јутарњу воду треба пити пре доручка и добра је за здравље.

Russia beyond