Милош Биковић: Ми и Руси имамо заједничке победе и трагедије, па и теме за србско-руску копродукцију

19-01-2019 06:59:54 | | Милош Биковић , фото: Дмитриј Лане / Russia beyond/ vostok. |


Интервју србског глумца и амбасадора српске културе у Русији Милоша Биковића заRussia beyondо филмском фестивалу Кустендорф, његовој користи за руске редитеље и томе како он види будућност руског и србског филма.

- Милоше, шта је Кустендорф завас? Ви долазите скоро свакегодине, чак смо се и упознали овде.

- Кустендорф је доказ да се центар света прави јачином духа, а не тежиштем капитала. Он је контратежа. Центарсвета се ствара тамо где је традиција, култура и уметност основа сусрета. Ми се због тога сусрећемо, а не због тога штосе, рецимо,у другим светским центрима врти капитал.Оно што је природно, нетакнуто, коликојето могуће,овде се сусрећеса оним што је рукотворено, то јест са уметношћу.Оно што је артистично се ослобађа од онога што је артифицијално и вештачки, врхунска уметностјеослобођена од гламура, који јесте тај реп, таприколица капитала и таштине, који се закачио за уметност и паразитира. За менејеКустендорф једна тачка слободе.

- Радили стеи настављате да радитеса многим руским режисерима. Да ли можете са неким да упоредите Кустурицу?

- Најлогичније би било упоредитигаса Михалковим. Обојицасу личности којенадмашујуоквире онога чиме се баве.

-Какавзначај Кустендорф има за младе руске режисере?

-Русикојидолазе на Кустендорфсеувек са тугомвраћају,и са жељом да поново дођу. За њих то значи не само стварање контаката,него отварање неких нових видика и перспектива упознавања са Србијом, добар провод, инспирација, поново уједињење тих дубоко у нама усађених подсвесних словенских културних веза.

Катарина Лане и Милош Биковић

-Који је потенцијал руских редитеља, по чему су онипосебни?

- Они имају велики потенцијал због тога штојеруска кинематографија сада у успону због економске стабилности која се појавила и ствараоци руске кинематографије се поредеса Холивудом. Нису достигли Холивуд зато што Холивуд има међународну доминацију, када је у питању тржиште, али само већ поређење и сустизање Холивуда је велики успех за руску кинематографију.Као што сам ја из Србиједошао да глумим у Русији,тако рецимо у Америци постојеглумци из Италије, из Ирске. Тако и у Русијимогу да постоје разне групе,и Москва може да постане светски центар гдеће сеи србска кинематографија остварити на руском тржишту.

- Ви сте већ имали прилику да радите са једнимод највећих редитеља Русије, Михалковим. ПредседникПутинвам је уручио државну награду. За неког глумца би томоглода постаневрхунац каријере. Који су вашициљевивезаноза Русију?

- Волеобих да размислимоо заједничкојрежији или продукцији. Ми имамо много заједничких тема, личностисрбског пореклакојесу градилеруско царство, Русе којису много допринели и урадили за Србију и Југославију, имамо заједничке победе и трагедије. Мислимдана основу тога наша кинематографија руско-српске копродукције има велики потенцијал и много материјала.

Милош Биковић

Подсећамо да ове године очекујемо премијеру филма „Балканска међа“ Биковићеве продуцентске куће „Архангел студио“ а који је режирао Рус Андреј Волгин.

- ФилмБалканска међаје једна војна акциона драма. Мислим да ће бити веома спектакуларан. Јако је доброснимљен, штојеза меневеома важно. Филм је инспирисан догађајима1999. на Косову, али није реконструкција тих догађаја и не треба тражити неку истину о њима. Алиподсетитикакоје кад вас бомбардују, показати целом свету из перспективе Србије како изгледа кадасе17 или 19 земаља обруши на вас, показати једну спремност да се страда за идеал - у томепостоји нешто ирационално, али вредно поштовања.

Катарина Лане,
Russia beyond