Москва: Задржавамо право да одговоримо на непријатељске акције ЕУ

22-01-2019 08:42:30 | | фото: © Валерий Шарифулин/ТАСС/ vostok.rs |


Москва задржава право да одговори на проширење списка санкција Европске Уније према држављанима Русије, под изговором да су умешани у инцидент у Солсберију, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Самим тим, на нашим сународницима је испробан механизам санкција који је Европска Унија недавно ’измислила‘, а који као да има за циљ супротстављање употреби и ширењу хемијског оружја. Оптужбе против Русије и наших грађана у ’случају Скрипаљ‘ су испод сваког нивоа“, наводи се у коментару Министарства спољних послова.

Министарство је нагласило да „информациона кампања коју су британске власти покренуле о овом случају пре свега има унутрашње политичке циљеве“.

„Индикативно је да се њен нови талас поклопио са још једним кризним таласом у преговорима о ’брегзиту‘“, истиче се у саопштењу Министарства.

„Сматрамо да је утврђивање и почетак практичног функционисања наведеног механизма доказ непоштовања Европске Уније према Конвенцији о хемијском оружју. Задржавамо право да одговоримо на ове непријатељске акције“, нагласило је Министарство.

Савет ЕУ је у понедељак увео прве санкције у оквиру новог режима о хемијском оружју. Рестриктивне мере уведене су једној организацији и деветорици физичких лица, укључујући два „запослена“, начелника и заменика начелника ГРУ-а због догађаја у Солсберију.