„Покушаји Русије да повећа свој утицај и власт највероватније ће се наставити“

23-01-2019 11:50:48 | | фото: dod.defense.gov/ vostok.rs |


Специјалне службе САД очекују да ће Русија желети да рашири свој утицај, што може доћи у конфликт са циљевима САД, наводи се у новој националној стратегији САД у сфери обавештајних послова.


„Покушаји Русије да повећа свој утицај и власт највероватније ће се наставити и могу доћи у сукоб са циљевима и приоритетима САД у многим регионима“, наводи се у документу.

Друга претња је Кина. Обавештајне службе брине модернизација њених оружаних снага и тежња ка економској и територијалној доминацији у Пацифичком региону.

„Мада постоје могућности за сарадњу са Пекингом по питањима која представљају заједнички интерес“, наводи се у документу. Као пример се наводи денуклеаризација Северне Кореје.

Повод за забринутост америчких специјалних служби представља међународна трка за доминацију у свемиру и убрзани развој технологија, укључујући сајбер-оружје.

„Русија и Кина настављају да теже стварању целе лепезе противсателитског оружја као средстава смањења војне ефикасности и безбедности САД“, наводи се у стратегији.

Национална стратегија САД у сфери обавештајних послова је документ који садржи оцене обавештајних служби претњи САД и предлаже стратегију борбе против њих. Први пут је таква стратегија усвојена 2005. године, а затим обновљена 2009. и 2014. године.

Русија и Кина извлаче корист из промена „у стратешком распореду сила“ у последњих скоро 100 година, што омета САД у постизању њихових циљева, наводи се у стратегији.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да Русија стриктно поштује своје обавезе у сфери међународне безбедности и да је отворена за дијалог са партнерима, али да ради све како би се заштитила.