Небензја: Жао нам је што у прљаве игре Вашингтон увлачи СБ УН ббб

26-01-2019 06:52:51 | | фото: © РИА Новости / Нэнси Сисель/ vostok.rs |

Екстремистички настројени противници легитимне власти Венецуеле су, претрпевши неуспех у покушајима да смене изабрали максимално конфронтациони сценарио борбе

Признавањем опозиционе власти у Венецуели САД и низ других земаља доприносе стварању ситуације двовлашћа у тој држави, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Према његовим речима, „екстремистички настројени противници легитимне власти Венецуеле су, претрпевши неуспех у покушајима да смене Мадура, укључујући и његово физичко уклањање, изабрали максимално конфронтациони сценарио борбе“.
„Двадесет трећег јануара председник Националне скупштине прогласио је себе привременим вршиоцем дужности председника Венецуеле. САД и низ других земаља одмах су га признале, самим тим потврдивши да или доприносе, или директно мешају прсте у вештачко стварање двовлашћа које сада прети озбиљном дестабилизацијом унутрашње политичке ситуације“, рекао је руски дипломата на ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација о Венецуели, сазваној на иницијативу САД.
Небензја је оценио да су САД сазвале седницу Савета безбедности како би дестабилизовале ситуацију у Венецуели.
„Немамо никакве сумње у то да је америчка делегација сазвала данашњи скуп с једним јединим циљем – да настави да дестабилизује ситуацију у Венецуели, намећући тој земљи своје методе и рецепте за решавање проблема с којима се она суочава у последње време“, рекао је Небензја.
Према речима руског дипломате, седница Савета безбедности УН је још један елемент америчке стратегије за смењивање власти у Венецуели.
„Жао нам је што у те прљаве игре Вашингтон увлачи Савет безбедности“, рекао је Небензја.
Он је позвао све државе да одустану од претњи и ултиматума Венецуели и да допринесу дијалогу у правном оквиру.
Русија, рекао је Небензја, предлаже Савету безбедности да се суздржи од економских мера против Венецуеле.