Лавров: Русија и Турска се залажу да се потпуно обнови суверенитет и целовитост Сирије

26-01-2019 07:18:58 | | фото: © РИА Новости / Алексей Филиппов/ vostok.rs |


Русија је заинтересована за то да Сирија обнови односе са Лигом арапских држава, изјавио је у петак министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.


„Заинтересовани смо за то да Сирија обнови своје односе с Арапском лигом да би се вратила у арапску породицу“, рекао је руски министар након разговора с мароканским колегом Насером Буритом у Рабату.

Говорећи у ситуацији у Сирији, Лавров је такође рекао да се Русија и Турска залажу за то да се потпуно обнове суверенитет и целовитост Сирије.

„Што се тиче разговора председника Русије Владимира Путина и председника Турске Тајипа Ердогана који су одржани у Москви, поново смо потврдили, а турски партнери су се с тим беспоговорно сложили, да смо сви заинтересовани да се потпуно обнове суверенитет и територијална целовитост Сирије“, рекао је руски министар.

Према његовим речима, Русија се нада да ће ускоро бити формиран Уставни комитет Сирије.

„Паралелно с искорењивањем остатака тероризма на сиријској територији, паралелно са решавањем хуманитарних питања, повезаних с повратком избеглица, с учвршћивањем поверења, треба напредовати на путу политичког процеса. Земље које су гаранти астанског формата захваљујући врло марљивој сарадњи с владом Сирије и опозиционарима, припремиле су предлоге за састав Уставног комитета. Надамо се да ће ускоро тај комитет моћи да се окупи на оснивачком заседању“, рекао је Лавров.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут