Кијев страхује да ће у потпуности остати без транзита руског гаса

26-01-2019 10:22:09 | | / vostok.rs |


Гасовод „Турски ток“ је опаснији за Кијев него што је то случај са „Северним током 2“, јер када тај цевовод „заживи“ у целости, Кијев ће у потпуности остати без транзита руског гаса, оцењује Карел Гирман, члан стратешке групе за реформе при Влади Украјине.


Како је прецизирао, „Северни ток 2“ није у стању да допрема гас до јужне Европе, што оставља Украјини простор да и даље сачува свој удео у транзиту гаса, али када у рад буде пуштен и други крак гасовода „Турски ток“, руски гас ће се преко њега допремати до Италије и Француске, али и до Балкана.

Поред тога, у пројекту „Северни ток 2“ интереси Украјине и САД су се поклопили, али то није случај када се ради о „Турском току“, нагласио је Гирман.

Подсетимо, гасовод „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака цевовода који ће повезати Русију и Немачку преко Балтичког мора.

Истовремено, „Турски ток“ такође подразумева изградњу два крака гасовода, од руске обале, преко Црног мора, до Турске, од чега је један крак намењен за потребе Турске, а други за потребе јужне и југоисточне Европе, укључујући и Србију.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут