Зашто Светог Саву морамо чувати да нам га поново не ,,спале“ и отргну из свести

27-01-2019 08:25:01 | | фото: Српска историја/ vostok.rs |


Приредио Ђорђе Бојанић

Свети Сава је део свих нас, он се издигао негде у средини, он представља историју иза и испред себе и гледа у будућност… он вечно живи са нама, он нас опомиње, а да тога нисмо ни свесни! Без Светосавског пута ми можемо само да бауљамо у безнађу, у том случају смо без корена… као пањ или као кућа без темеља.

Он је наша најзначајнија историјска личност. Данас многе институције, школе, улице носе његово Свето име, данашњи Срби, подижу му многобројне задужбине на свим континенатима где их је судбина расејала.

Саву ни турски џелати а ни комунистички нису могли да отргну из свести, местимично им је успевало али се увек враћао у свест србског рода и дизао се из сметлишта историје… као ономад када смо сви знали и ,,љубили“ Тита, и качили његове слике по учионицама, кабинетима, канцаларијама, институцијама… а Савине скидали. Срећом данас није тако, зато га морамо чувати да нам га поново не отргну. Нисам могао а да не споменем то трагично време по србски народ и Светог Саву.

Свети Сава, поред србског језика је печат србског рода, то су два наша темеља.

Он нас је окренуо правој вери, пуној љубави и благодети. Поставио нам је међу, коју нико од тада не може да помери.

Ми Срби морамо да чувамо Светосавље,јер ако заборавимо своју прошлост, нестаћемо као народ на то нас обавезују наши свети преци: … Свевладовићи, Светимировићи, Оштривојевићи, Властимировићи, Вукановићи, Свети Сава и сви Немањићи, свети Лазаревићи,Бранковићи,Карађорђевићи,Обреновићи,иПлава гробница,и свети Јасеновачки и Братуначки мученици, и мученици са Кошара и Паштрика и сви Србски мученици који пострадашеод Косова до данашњих дана бранећи крст часни и слободу златну.Чувајмо православље љубимо српство, јер без тога нам нема бољитка! Ако ми сами не љубимо своју историју, сигурно је неће љубити окупатор… они су нам је само скрнавили, лажирали, присвајали и отимали.

ДанСветог Савеје прилика дасеподсетимо на ову Свету личност…

Свети Савабио је први србски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великогжупана Стефана Немање,крштен као Растко, а када се замонашио узео је имеСава.

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља.

Његовим устоличењем заархиепископа 1219. годинеутемељена је и самостална Србска православна црква.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира, и тако остао забележен као ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

У Студеници је основао 1209. године болницу, прву на подручју српске државе.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.

Свети Сава је 1219. издејствоваоаутокефалност СПЦ, а његова дела „Номоканон“ (1220) и „Синодик православља“ (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

Сава је преминуо1235. годинеу бугарскомграду Трновукао први архиепископ СПЦ, а остао је познат генерацијама као оснивач и творац „светосавског православља“.

Празник Светог Саве – Савиндан обележава се као школска слава у свим школама у Србији.

Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је 1812. у Земуну, одакле се брзо проширила у све делове српства, а химна Светом Сави је први пут изведена 1839. у Сегедину.

Свети Саваје установљен за школску славу одлуком Совјета Књажества Србског 2. јануара 1840. године, а на предлогАтанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада 14/27. јануара има у свим школама најсвечаније прослављати. Црна Гора га уводи 1856. године, под књазом Данилом. Празник се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком комунистичке власти. После полувековне забране укомунистичком режиму, поново се наставило са прослављањем светог Саве .

Синан пашаспалио је наВрачару 1594.мошти Светог Саве које су до тада биле чуване у манастиру Милешева. Сматра се да су Турци Савине мошти спалили у уверењу да ће тако уништити веру и сваки утицај Светог Саве на Србе.

После Немањине смрти у Србији су се посвађали око престола његови синови Стефан и Вукан. Сава онда пође из Свете Горе да смири браћу. Са собом је понео и Немањино тело. Сава је дочекан веома свечано. Над телом свога оца он јеизмириоСтефана и Вукана, који су се покајали и заклели да се више никад неће свађати. Сава је благословио то измирење и посаветовао своју браћу да живе у слози и братској љубави. После тога он је Немањино тело сахранио у манастиру Студеници, главној Немањиној задужбини.

Монах Сава отпутовао је уНикеју, где је од никејског патријарха добио дозволу да оснује самосталну српску архиепископију. Сава је 1219. године постављен за првог србског архиепископа. Он је организовао српску цркву, основао је и обновио више епископија, а уместо Грка доводио јеСрбеза епископе.Да би обучавао свештенство, Сава је преводио црквене списе (деловао је као просветитељ).

290px-hilan2Захваљујући Сави Немањићу црква у Србији ослободила се старешинства охридског архиепископа. Само две године након што је постала краљевина, србска држава добила је и црквену самосталност.

Србска црква је Саву Немањића, као и његовог оца Стефана Немању, уврстила у редсветитеља.

Сава је обновиоманастир Хиландар(Света Гора) заједно са својим оцем Немањом. Тај манастир постао је жариште српске културе.

Сава је веома заслужан за организацију верског живота, стварању црквене организације и просвећивању народа у младој србској држави. На сабору у Жичи 1234. године Сава се захвалио на положају архиепископаи одредио за наследника свог ученикаАрсенија Сремца.

Смрт Савина у Бугарској

После тога, Сава креће на путовање по истоку. Боравио је у Палестини, Александрији и на Синају. У повратку је посетио Никеју, а онда отишао у бугарску престоницуТрновоу посету бугарском цару Јовану II Асену. На Богојављање одслужио је службу у трновској цркви. После тога одмах се разболео. Боловао је пет дана, а шестог је умро, то је било 14. ( 27 ) јануара1236. год. Сахрањен је у цркви Четрдесет мученика.

Храм Светих 40 мученика, Велико Трново (Бугарска)

Краљ Владислав, бугарски зет, следеће године пренео је његове мошти уманастир Милешеву. Ту су биле све до1594. године.

Манастир Милешево

spaljivanje-mostiju-svetog-save-na-vracaru-1594Спаљивање Савина тела на Врачару

Срби су били национално свесни да су царски народ, да су имали царевину и да су је делимично изгубили на Косову. У таквој вери Србе нису могли Турци да исламизирају, а католици поунијате. Зато су их Турци набијали на коље, а темишварског владику живог одрали. А да би се осветио Србима, Синан паша, за времеТемишварског устанкаспалио је мошти светог Саве наВрачару1594. године, а олуја разнесе његов прах на све четири стране света. То су Турци урадили да би тако заплашили србски народ.

КЊИЖЕВНИ РАД

Саваје написао три типика (правилника):„Карејски типик“, „Хиландарски типик“ и „Студенички типик“. На почетку „Студеничког типика“ описао је живот свог оцаСтефана Немање. „Житије Св. Симеона“, које се касније издвојило из „Студеничког типика“. Под утицајем ове биографије развио се потпуно самосталан књижевни род житија (биографија) србских владалаца и светаца.

И СРБИЈА ИМА СВОЈЕ ХОДОЧАШЋЕ – ПУТ СВЕТОГ САВЕ

ИСПОСНИЦА СВЕТОГ САВЕ

6638-copyИспосницасе налази на 10 километру одманастира Студеницена планиниЧемернона преко 1000 метара надморске висине. Настала је почетком 13. века. Према предању,Свети Саваје након монашења на Светој Гори Атонској почетком XIII века овде основао монашку заједницу склону аскетском, пустињачком начину живота.

За сада нажалост још нема путоказа за скретање а ни обележене стазе до овогСВЕТОГ МЕСТА.

7-e358dc9547Испосница представљаозидани пећински комплексу окомитој стеновитој литици, до кога се стиже ускимдрвеним мостићемприљубљеним уз саму литицу. Одмах до испоснице налази се ицрква Придворица из 12. века. посвећена св. Ђорђу.

Капи зноја које купају наше очи после доласка у ове висине, не могу надјачати остала чула која хране душе грешника. Отварамо врата Испоснице, и повлачимо канап и звоњавом јављамо Богу да смо стигли на плодно тло праштања грехова. Звоно утихну, а светлост и мирис тишине уведе нас кроз врата Испоснице у пространство.ТАКО ИЗГЛЕДА ПУТ У РАЈ !

Каква ли је била љубав неимара која је ово створила ?

ЖИВЕЛА НАМ ПРЕЛЕПА СРБИЈА И ИСТОРИЈА !

МИШЧИЋИ , место где је рођен Растко

Из двориштаПетрове Цркве, код Новог Пазара, кроз главну капију, пружа се поглед на Мишчиће код Дежеве. Ту је рођен Свети Сава. Када га је мајкаАнастасијапредала оцу у наручје,Стефан Немањаје рекао:Мишче мојеи, место се до дан данас зовеМишчићи.

img_3166-copyМишчићису место уДежевској долини у близиниЂурђевих ступова и Петрове цркве, у коме су на чувеним саборима доношене историјске одлуке, где су рођена два србска цара, више краљева и где је свет први пут угледао иРастко Немањић – Свети Сава.
Темељи родне куће Светог Саве су у корову, беспућу и мраку. Да нијевеликог крста,који су ту поставили представници Цркве, нико не би ни знао да је ту рођен велики епископ и просветитељ.
У сличном стању је цела Дежевска долина:заборављена, запуштена, запостављена…

40019633Тамо где јеСтефан Немањапрви пут угледао синаРастка (Св. Саву)данас је посађен храст и поред њега лежи древни камени крст. Одмах поред дрвета стоји и један метални прохромски крст, да обележи ово свето место.

Дежевска долина је још далеко од очију шире јавности, овде нема туриста, а и они који дођу обиђу Петрову цркву и оду, а да и не наврате до Савиног родног села.

СВАКИ камен уДежевској долиније историја – овде је, у засеокуМишчићи,рођен Свети Сава, овуда је у време највеће моћи шетао Стефан Немања, овде су се играли његови синови Вукан, Стефан и Растко, одавде су у свет полазили краљеви:Урош, Драгутин, Милутин.

Срећом и трезвеном свешћу, ми данас имамо скоро завршен Храм Светог Савеу Београду највећи је србски православни храм, највећи православнихрам на Балкану… који нас подсећа и опомиње да не скренемо са Светосавског пута!

Приредио –Ђорђе Бојанић