Матвијенкова: Увек смо били и бићемо народ који добро познаје свој идентитет, поноси се својом историјом

27-01-2019 11:00:11 | | фото: © РИА Новости / Сергей Кузнецов/ vostok.rs |


Тешко научене лекције након Другог светског рата, као и сећање на жртве опсаде Лењинграда доказ су да народи наше планете од својих лидера и политичара очекују да елиминишу све претње рата, изјавила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Увек смо били и бићемо народ који добро познаје свој идентитет, поноси се својом историјом и веома цени слободу и независност. Подвиг грађана Лењинграда и победа у Другом светском рату су једни од највећих одраза руског националног, моралног и духовног јединства“, истакла је Матвијенкова.

Она је подвиг грађана Лењинграда током опсаде у Другом светском рату оценила као лекцију коју сви људи на планети треба да науче.

„Лењинградска трагедија, Холокауст, као и други злочини у Другом светском рату нису само дела Хитлера и Трећег рајха. То је било омогућено и зато што су многи други лидери и политичари били поприлично попустљиви“, оценила је председница Савета федерације Русије.




Нажалост, додала је она, у појединим земљама и даље покушавају да присталице нацизма прогласе за хероје, што је недопустиво.

Матвијенкова је истакла и да би нови светски рат, уколико до тога уопште и дође, веома брзо прерастао у нуклеарни, стога политичари не смеју да допусте такву могућност.

Председница Савета федерације Русије је учествовала у одавању поште погинулим грађанима и војницима током опсаде Лењинграда на Пискарјовском гробљу у Санкт Петербургу.