Небензја: Смешан је ултиматум ЕУ упућен Венецуели

27-01-2019 11:11:06 | | Фото: Li Muzi / Imago / TASS/ vostok.rs |


Војни сценарио у Венецуели треба избећи по сваку цену, изјавио је у стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

„САД су објавиле да разматрају све варијанте, што је назнака на нешто веће од онога што се сада догађа. То је опасно. Ако то прерасте у нешто што има више војни карактер, то је још жалосније. Сматрамо да то треба избећи по сваку цену“, рекао је Небензја после седнице Савета безбедности УН о ситуацији у Венецуели, која је у суботу одржана на захтев САД.


Он је истакао да актуелном председнику Венецуеле Николасу Мадуру није потребна заштита Русије, јер је он легално изабрани лидер.

Небензја је додао да је готово 70 одсто становништва Венецуеле гласало за Николаса Мадура на председничким изборима 20. маја прошле године, као и да исти проценат људи не подржава опозициону Националну скупштину.


Према његовим речима, седница Савета безбедности УН о Венецуели био је покушај да се легитимизује преврат у тој земљи.

„Били смо сведоци покушаја да се Савет безбедности искористи са легитимизацију преврата који се догађа у Венецуели“, рекао је Небензја.


Вашингтон ће наставити да води своју политику и вршиће притисак на Венецуелу, али засад није јасно, рекао је Небензја, до које ће границе тај притисак ићи.

„Изјаве које се чују, пре свега од америчких власти, не уливају оптимизам. Очигледно је да ће САД наставити политику притиска. До каквог ће степена тај притисак стићи и какве ће форме попримити за сада не можемо да кажемо“, рекао је он.

Небензја је такође рекао да је смешан ултиматум Европске Уније упућен Венецуели, којим се та држава обавезује да у року осам дана распише ванредне изборе.


„Европска Унија је изнела апсолутно апсурдан, чак и смешан осмодневни ултиматум. Потпуно је нејасно на чему је заснован тај рок, због чега баш осам дана, а не седам или шест, или месец дана“, рекао је Небензја.

Према његовим речима, „екстремистички настројени противници легитимне власти Венецуеле су, претрпевши неуспех у покушајима да смене (председника Николаса) Мадура, укључујући и његово физичко уклањање, изабрали максимално конфронтациони сценарио борбе“.

„Двадесет трећег јануара председник Националне скупштине прогласио је себе привременим вршиоцем дужности председника Венецуеле. САД и низ других земаља одмах су га признале, самим тим потврдивши да или доприносе, или директно мешају прсте у вештачко стварање двовлашћа које сада прети озбиљном дестабилизацијом унутрашње политичке ситуације“, рекао је руски дипломата обраћајући се Савету безбедности УН.

Он је додао да Русија нема „никакве сумње у то да је америчка делегација сазвала данашњи скуп с једним јединим циљем – да настави да дестабилише ситуацију у Венецуели, намећући тој земљи своје методе и рецепте за решавање проблема с којима се она суочава у последње време".

„Жао нам је што у те прљаве игре Вашингтон увлачи Савет безбедности“, рекао је Небензја и позвао све државе да одустану од претњи и ултиматума Венецуели, да допринесу дијалогу у правном оквиру и да се суздрже од економских мера против Венецуеле.

Раније су Белгија, Холандија, Велика Британија, Немачка, Француска и Шпанија саопштиле су да намеравају да признају председника Националне скупштине Венецуеле Хуана Гваида за привременог председника земље, ако у року од осам дана не буду расписани нови избори.