Песков: Извештаји о присуству руске војске у Венецуели нису тачни, у страху су велике очи

28-01-2019 10:19:08 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Извештаји о присуству руске војске у Венецуели нису тачни, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков на телевизији „Русија 1“.

„У страху су велике очи. Не, наравно“, одговорио је Песков на питање да ли 400 руских војника чува Мадура у Венецуели.


Раније је агенција Ројтерс, позивајући се на анонимне изворе и козачког атамана Евгенија Шабајева, саопштила да су припадници руске „приватне војне компаније“ наводно отишли у Венецуелу како би подржали председника Николаса Мадура. Амбасадор Русије у Каракасу Владимир Зајемски је у интервјуу за Спутњик демантовао ову информацију, назвавши је „још једном патком“.

У среду, 23. јануара, у Каракасу су почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник парламента те земље Хуан Гваидо истог дана се прогласио за привременог шефа државе током трајања мандата привремене владе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља признале су Гваида и захтевале да председник Венецуеле Мадуро не дозволи насиље против опозиције. Мадуро се прогласио уставним председником, а лидера опозиционог парламента назвао је „марионетом Сједињених Америчких Држава“.

Русија је подржала Мадура као легитимног председника Венецуеле и изразила спремност да буде посредник у побољшању односа између власти и опозиције Венецуеле, ако такви напори буду захтевани.