Русија поставља антиракетни систем у Сирији

25-11-2015 12:19:04 | | / mojenovosti.com |

Русија ће поставити систем противракетне одбране С-400 у својој ваздушној бази Хмеимим у Сирији, после обарања руског авиона на турско-сиријској граници, објавило је данас руско Министарство одбране.

Постављањем ових антиракетних система најновије генерације комплетирају се мере које је синоћ најавио руски Генералштаб.

Како је најављено, руска антиракетна крстарица Москва биће послата близу северозападне сиријске провинције Латакије, и руски бомбардери ће убудуће летети уз заштиту ловаца.
Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да нису искључени нови инциденти после обарања авиона на сиријско-турској граници, и најавио слање ракетног система противваздушне одбране у руску војну базу у Сирији."Што се тиче мера за осигурање безбедности летова наше војне операције у Сирији, које су јуче предложене, сматрам да су недовољне. Размотрили смо то још јутрос са Министарством одбране. У Сирију ће у нашу војну базу бити пребачени ракетни системи ПВО. Надам се да ће та мера, као и друге бити довољне да се осигура безбедност летова", казао је Путин.
Министар одбране Сергеј Шојгу нешто касније је изјавио да ће у Сирију бити послати ракетни системи ПВО С-400.
Путин је, такодје, позвао руске градјане да не путују у Турску.
"Након онога што се догодило у Турској, не можемо да искључимо друге инциденте, и ако се они догоде, на овај или онај начин морамо на то да реагујемо. И наши градјани који се налазе у Турској могу бити изложени опасности и Министарство спољних послова је дужно да то каже", рекао је Путин новинарима.
Турска војна авијација јуче је оборила руски тактички бомбардер Су-24. Турска наводи да је летелица нарушила њен ваздушни простор код турско-сиријске границе, док Русија наводи да је авион летео искључиво на сиријској територији.