Путин: Одговор Москве на одлуку САД да се повуку из Споразума о ракетама биће реципрочан

02-02-2019 11:07:18 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је да ће одговор Русије на одлуку САД да иступи из Споразума о ракетама малог и средњег домета бити реципрочан — Русија обуставља његову примену.


„Амерички партнери саопштили су да стопирају своје учешће у Споразуму, самим тим и ми то чинимо. Објавили су да се баве развојем новог оружја — и ми ћемо то урадити“, рекао је Путин на састанку са министрима спољних послова и одбране Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом.

Путин је истакао да се званична Москва неће уплитати у нову трку у наоружању и упитао Шојгуа да ли је могуће реализовати све неопходне мере у оквиру предвиђеног буџета, на шта је министар одбране рекао да ће предложити нацрт новог буџета који ће то омогућити.

Путин је од ресорних министара затражио и да му у догледно време образложе како да Русија одговори на могућу претњу када је реч о плановима појединих земаља да своје оружје разместе у космосу.

Он је такође наложио и да се више не иницирају преговори са САД по питању разоружавања, иако је оценио да сви досадашњи предлози остају на снази.

„С тим у вези молим Министарство иностраних послова и Министарство одбране да оставе отворена врата преговорима у оквиру свих предлога које је Русија до сада представила. Сачекаћемо да наши партнери сазру како би били у стању да са нама воде равноправни и конструктивни дијалог“, истакао је председник Русије.

Такође, Путин је дао сагласност да се покрене развој нове хиперзвучне копнене ракете средњег домета.